Σε εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα έλαβε εκ νέου το λόγο για τη δευτερολογία του, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ενοχλήστε που ο δράκος της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει. Ενοχλήστε όταν η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα σας στους πιο αδύναμους. Δεν έχετε καταλάβει ότι η κεντροδεξιά είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη. Εσείς ξετινάξατε τη μεσαία τάξη που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την παράταξή σας. Εμείς μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος με όφελος και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη». 

«Είναι άδικο αυτό που κάνετε στον Γεραπετρίτη»

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον υπουργό Επικρατείας και τις δηλώσεις του περί ΜΕΘ απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση: 

«Λέτε ότι η κρίση είναι εκτός ελέγχου. Τι πάει να πει αυτό; Σήμερα αν κάποιος συμπολίτης μας χρειάζεται περίθαλψη για covid θα την έχει. Αυξήσαμε κρεβάτια και ΜΕΘ, έχουμε παραπάνω από 1200 να φροντίζουν ασθενείς. Ξέρετε καλά τι κάνετε. Έχετε μεγάλη ικανότητα να διαστρέφετε. Είναι πολύ ανέντιμο και άδικο αυτό που κάνετε όταν ο Γεραπετρίτης είπε κάτι που έχω πει και εγώ. 

Προφανώς θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ όμως είναι η τελευταία γραμμή άμυνας και αν δεν προνοήσουμε, όσες ΜΕΘ και να έχουμε, δεν θα φτάνουν. Σταματήστε να διαστρεβλώνετε. Η χαιρεκακία κάποιων στελεχών σας γι αυτό που συμβαίνει, δεν κρύβεται. Ταυτίζεστε απόλυτα με το φαινόμενο Πολάκη. Έχουμε ακούσει απίστευτα από συναδέλφους. Να έρθει ο εισαγγελέας να μας κυνηγήσει για τους θανάτους. Έχετε μια ευκαιρία να πάρετε αποστάσεις»

«Ο μισός μου χρόνος αναλώνεται σε συσκέψεις για τον κορονοϊό»

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Είμαστε πάρα πολύ θλιμμένοι που συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους. Και αυτή την πρωτοφανή κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με σεμνότητα και ταπεινότητα, χωρίς ακρότητες με αυτοκριτική όταν είναι επιβεβλημμένη και με επιθυμία για να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι για να σώσουμε έστω και έναν παραπάνω. Για ποια επικοινωνία μιλάτε, ο μισός μου χρόνος και παραπάνω αναλώνεται σε συσκέψεις γι αυτό το πρόβλημα. 

Αντιμετωπίζουμε μια κρίση με παγκόσμια χαρακτηριστικά. Την κρίση του 2015 την δημιουργήσατε εσείς, μην συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Μην κάνουμε συγκρίσεις μακάβριες. Να κοιτάξουμε τι έχουμε κάνει και πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι». 

«Αυτά συνέβαιναν σε καιρό που δεν υπήρχε πανδημία»

Ο πρωθυπουργός ανέσυρε μάλιστα για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία πριν την πανδημία και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

«Να κλείσει και η συζήτηση περί ΜΕΘ. Ανέσυρα από το γραφείο μου κάποιες ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Για διαβάστε τις λίγο. Δεν είναι της ΝΔ η ΠΟΕΔΗΝ. Για το πως οι ασθενείς περιμένουν να βρουν κρεβάτι στις ΜΕΘ και δεν βρίσκουν γιατί 150 κλίνες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Και αυτά συνέβαιναν σε εποχές που δεν υπήρχαν πανδημία. Για να έχουμε μια ιστορική ανάμνηση των δικών σας πεπραγμένων. Έχετε μια εμμονή ως αντιπολίτευση να λέτε ότι έχουμε πρόβλημα με το δημόσιο σύστημα υγείας. Έμπρακτα το στηρίζουμε γιατί το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας της καθολικής δημόσιας πρόσβασης όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως εισοδήματος για ποιοτική υγεία. Αποδείξαμε τι μπορούμε και τι θέλουμε να κάνουμε για το ΕΣΥ. 

Η συζήτηση για το ΕΣΥ της επόμενης δεκαετίας πρέπει να αρχίσει με το που τελειώσει η πανδημία. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν γίνεται μόνο με προσλήψεις».