Για απουσία επιστημόνων από τη Βόρεια Ελλάδα, στην επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως μάλιστα επισήμανε αν αυτοί υπήρχαν, τότε η κυβέρνηση θα «είχε ψυχανεμιστεί πολύ καλύτερα ότι το παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη χάνεται». 

«Μεταφέρω αίτημα του επιστημονικού κόσμου. Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Αν υπήρχαν θα είχατε ψυχανεμιστεί πολύ καλύτερα ότι το παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη χάνεται. Εντάξτε επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη στην ομάδα των ειδικών» κάλεσε την κυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

«Στη Γερμανία ο εμβολιασμός θα φτάσει μέχρι τον Ιούλιο του 2021»

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε για το αντίστοιχο σχέδιο της Γερμανίας και έκανε τη δική του πρόταση για το πως θα πρέπει να λειτουργήσει η Ελλάδα. 

«Άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλά για εμβολιασμό. Ζήτησε να βοηθήσουμε και εμείς της αντιπολίτευσης να καλλιεργηθεί το κλίμα ότι το εμβόλιο είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Οργανώνετε εσείς το σύστημα εμβολιασμού; Λέτε για 1000 κέντρα. Πού είναι αυτά; 

Το περασμένο Σ/Κ έγινε τεστ προσομοίωσης σε ολόκληρη τη Γερμανία που συμμετείχε ο Ερυθρός Σταυρός, ο Στρατός και το γερμανικό ΕΣΥ. Χρησιμοποιήθηκαν μεγάλοι χώροι με μεγάλα ψυγεία, ξέρετε ότι τα εμβόλια θέλουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Στόχος της προσομοίωσης είναι να δουν αν μπορούν να εμβολιάζουν 120 άτομα την ώρα. 

Για να γίνει νόμιμα και σωστά, χρειάζεται ο πολίτης να έρθει, να δώσει στοιχεία, να πληροφορηθεί για πιθανά ρίσκα, να υπογραφεί φόρμα συναίνεσης. Να υπάρχει αίθουσα αναμονής, εμβολιασμού, ανάνηψης. Στο πλαίσιο αυτό στη Γερμανία ξεκινούν με στόχευση μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου να έχουν 8 κέντρα σε κάθε περιφέρεια. 

Στην καλύτερη περίπτωση θα τα έχουν καταφέρει τον Ιούλιο του 2021. Στη Γερμανία. 

Εσείς τι πλάνα έχετε γι αυτά; Γιατί δεν τα μοιράζεστε μαζί μας; Η δική μας πρόταση είναι δίκτυο κέντρων για μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα που θα μετασχηματιστούν σε κέντρα εμβολιασμού». 

«Έχετε χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και αποπροσανατολίζετε με αυταρχισμό»

«Έχετε χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και για να αποπροσανατολίσετε προχωράτε σε πόλωση και διολίσθιση προς τον αυταρχισμό» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και υπενθύμισε τα όσα είχε σημειώσει στην προηγούμενη αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων «Μίλησα για σταδιακή διάβρωση της Δημοκρατίας. Το είδαμε στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Οι δικτατορίες πλέον δεν έρχονται με τα τανκς. Γίνονται από σταδιακή διάβρωση και διολίσθηση. Είδαμε κι αυτό το θέαμα με την προβολή τανκ στη Βουλή. ΥΕΝΕΔοποίηση της Ελλάδας, ντροπή μας. Το τανκ στον Έβρο, να το δω. Το τανκ προβαλόμμενο στη Βουλή είναι ντροπή».