«Αρπάχτηκαν» αλλά με το «γάντι» Γιάνης Βαρουφάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας, σχετικά με την τρίλεπτη ταινία που προβλήθηκε στην πρόσοψη της Βουλής, στις 21 Νοεμβρίου ημέρα τιμής για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η προβολή της τρίλεπτης ταινίας που προκάλεσε σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα και δημόσιο διάλογο, σχολιάστηκε στην τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή. 

«ΥΕΝΕΔοποίηση της Ελλάδας»

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, σημείωσε: «Έχετε χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και για να αποπροσανατολίσετε προχωράτε σε πόλωση και διολίσθιση προς τον αυταρχισμό. Μίλησα για σταδιακή διάβρωση της Δημοκρατίας. Το είδαμε στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Οι δικτατορίες πλέον δεν έρχονται με τα τανκς. Γίνονται με σταδιακή διάβρωση και διολίσθηση. Είδαμε κι αυτό το θέαμα με την προβολή τανκ στη Βουλή. ΥΕΝΕΔοποίηση της Ελλάδας, ντροπή μας. Το τανκ στον Έβρο, να το δω. Το τανκ προβαλόμμενο στη Βουλή είναι ντροπή». 

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι απειλή για τη Δημοκρατία»

Ο πρόεδρος της Βουλής, πιάστηκε από τα τελευταία λόγια του Γιάνη Βαρουφάκη και έσπευσε να απαντήσει. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, τόνισε συγκεκριμένα: «Ο Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η προβολή της τρίλεπτης ταινίας, απειλεί τη Δημοκρατία. Έχω εντελώς αντίθετη άποψη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα. Έίμαστε υποχρεωμένοι να τις τιμούμε ως θεσμικοί παράγοντες. Η μέρα εκείνη, η 21 Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό και επιτελούν και σημαντικό έργο στην διπλή περιπέτεια που ζούμε με Τουρκία και πανδημία».

«Η διαφωνία είναι αισθητική και σημειολογική»

Αισθητική αλλά και σημειολογική χαρακτήρισε τη διαφωνία του με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Γιάνης Βαρουφάκης που πήρε τον λόγο για να απαντήσει από το έδρανό του. 

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τόσο τους ανθρώπους που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Να τιμούμε όσους στηρίζουν την πατρίδα ένστολοι ή όχι. Η διαφωνία μας είναι πρώτον αισθητική και σημειολογική. Το τανκ στην πρόσοψη της Βουλής είναι μομφή για μια χώρα που έχει περάσει πραξικοπήματα. Το τανκ έχει συμβολισμό που αν δεν τον καταλαβαίνετε πάω πάσο».

«Αλίμονο αν μια ταινία 3,5 λεπτών απειλεί τη Δημοκρατία» 

Την αντιπαράθεση που ξέσπασε για το τρίλεπτο βίντεο στην πρόσοψη της Βουλής, έκλεισε, ο Πρόεδρος της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κλείνω εδώ λέγοντας ότι το να προβάλλουμε στιγμιότυπα από ασκήσεις εντάσσεται στην τιμή προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων με το πολίτευμα δεν είναι η ίδια με εκείνη πριν από 50 χρόνια. Θα ήταν κατάντημα για τη δημοκρατία αν την απειλούσε μια ταινία 3,5 λεπτών».