Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία ακόμη φορά χθες ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αναλάβει τις ευθύνες» του για την κρίση που έφερε στη χώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του για το δώρο των Χριστουγέννων και τον έκτακτο βοήθημα.

Για την άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί τις προτάσεις αυτές, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν: «Με ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή μια ελάχιστη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία ισοδυναμεί με ψίχουλα για τα νοικοκυριά. Επιβαρύνει όμως σημαντικά τα προγράμματα στήριξης του ΟΑΕΔ, υπέρ εργαζομένων και ανέργων.

Στην πραγματικότητα από την μια τσέπη δίνει ελάχιστα και από την άλλη τσέπη παίρνει πολλά από όσους πλήττονται περισσότερο αυτή την εποχή. Ας αφήσουν τους πανηγυρισμούς ότι δήθεν η κυβέρνηση αυξάνει τις αποδοχές των εργαζομένων. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Ας δουν την πραγματικότητα, στην οποία την έχουν αφήσει οι πολιτικές τους να περιπέσει, και ας υιοθετήσουν επιτέλους τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να προλάβουμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί, έστω και τώρα».

Παράλληλα, όπως ανέφερε το Reader η άτυπη επιτροπή «αντι-Πισσαρίδη» ετοιμάζει τις δικές της προτάσεις με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση να τις προαναγγέλλουν χθες, με κοινή τους ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, σημείωναν:  «Συνολικά στο σχέδιο της κυβέρνησης, είναι εντυπωσιακή η σκόπιμη παράβλεψη της σημασίας ενός γενναίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας και της αξίας των κοινωνικών υποδομών ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη, στοιχεία που αποτελούν πλέον κοινό τόπο διεθνώς.

Ταυτόχρονα, αντί να  υποστηρίξουν την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, με προκρούστεια λογική η κυβέρνηση διακηρύσσει ξεκάθαρα ότι αυτές που θα  ωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι επί της ουσίας μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να  αξιοποιηθούν για την ουσιαστική μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα τους περιλαμβάνει όλους. Αυτό απαιτεί η κοινωνία και σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα

Γιατί «βλέπουν» ανασχηματισμό

Αυτό που συζητιόταν στην Κουμουνδούρου, πως δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό, προσπαθώντας να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, ο Αλέξης Τσίπρας το είπε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένο πως θα ανακοινωθεί σύντομα ο ανασχηματισμός, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκτιμούν πως θα είναι «ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Νέας Δημοκρατίας, που όμως δεν θα μπορέσει να αποπροσανατολίσει την κοινωνία, που πλέον αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση και αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της κυβέρνησης».