Ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής που ζήτησε να απαλλαγεί των καθηκόντων του για να αναλάβει εθελοντικά δράση στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, έκανε τα λόγια του πράξη. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο Βηματοδότης, το πρωί της Πέμπτης, έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.  

«Ο διοικητής και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τον βουλευτή - πνευμονολόγο, λέγοντάς του πόσο ανάγκη τον έχουν στα δύσκολα περιστατικά νοσηλείας αλλά και διασωλήνωσης ασθενών με Covid. Ο κ. Λαμπρούλης και αυτός έδειξε τη χαρά του «Εντάξει λοιπόν», τους είπε. «Αύριο φοράω ποδιά και έρχομαι στο νοσοκομείο». Εδώ ακριβώς συνέβη το εξής περίεργο: «Ένα λεπτό», του λένε από το νοσοκομείο, «θα πρέπει πρώτα να δούμε το καθεστώς που διέπει τους εθελοντές». 

Και ξέρετε γιατί; Για την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τα έχασε και τους ρώτησε: «Δεν έχετε ανάγκη από πνευμονολόγους; Γι’ αυτό ήρθα». Οι άλλοι τον κοίταζαν έκπληκτοι: «Και η αστική ευθύνη; Πρέπει να δούμε το θέμα». Το ίδιο συνέβη και με τον γαλάζιο βουλευτή Χρήστο Κέλλα (αναισθησιολόγο- εντατικολόγο) που εμφανίστηκε και στα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλίας αλλά του είπαν και αυτού να περιμένει έως ότου ρυθμιστεί το θέμα του εθελοντισμού. 

Ο κ. Κέλλας πήρε αμέσως τηλέφωνο το υπουργείο Υγείας όπου του υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν λίαν συντόμως τροπολογία στη Βουλή που θα ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα. Έως ότου όμως συμβεί αυτό δεν θα μπορούν να προσφέρουν ούτε εθελοντικά τις υπηρεσίες τους»

Η απάντηση του υπουργείου 

Σε σχετική ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε: «Το υπουργείο έστειλε επιστολή ευχαριστώντας όλους τους βουλευτές που έχουν δηλώσει διάθεση να προσφέρουν εθελοντικά στα νοσοκομεία, ενημερώνοντας τους για τις προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αφορούν το ωράριο που είναι πλήρες, την ένταξη στο πρόγραμμα και την αναγκαιότητα για υπογραφή σύμβασης για ένταξη στο ΕΣΥ. Η αστική ευθύνη έναντι των τρίτων είναι η ίδια με οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο. Ζητάμε από τους βουλευτές να ενημερώσουν τη βουλή για ενδεχόμενη αποχή τους από τα βουλευτικά καθήκοντα».