Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Κουμουνδούρου φτάνουν ψίθυροι από τον πολιτικό τους αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία, στους οποίους αναφέρεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί στο μυαλό του τον εκλογικό «αιφνιδιασμό».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένο πως το σενάριο αυτό βρέθηκε στο «τραπέζι» των κυβερνώντων και πάλι στις αρχές του χρόνου, όμως το ξέσπασμα της πανδημίας έβαλε… φρένο στα τότε εκλογικά τους σχέδια. Οι πληροφορίες που φτάνουν τώρα αναφέρουν πως το σενάριο εξετάζεται και πάλι από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, για το δεύτερο μισό του 2021, όταν δηλαδή θα έχει πλέον κυκλοφορήσει το εμβόλιο και οι πολίτες θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες.

Το σενάριο αυτό είναι δεδομένο πως προβληματίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του για πολλούς και διάφορους λόγους. Αρχικά, θεωρούν πως όντως είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να μην «ρισκάρει» να εξαντλήσει την τετραετία, με δεδομένο πως ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού θα φθείρει όλο και περισσότερο την εικόνα της. Θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα περιμένει να κάνει τις εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023, αλλά θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κλίμα αισιοδοξίας που θα δημιουργηθεί με την άφιξη του εμβολίου και θα ζητήσει φρέσκια εντολή από τον λαό υποστηρίζοντας πως η πανδημία δεν του επέτρεψε να εφαρμόσει το σχέδιο του.

Αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν έναν «εκλογικό αιφνιδιασμό». Το γεγονός δηλαδή πως, όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου «αρκετοί πολίτες είναι πιθανό να πέσουν στην… παγίδα και να θεωρήσουν πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι αποτέλεσμα της πανδημίας κι όχι της δική του ιδεοληψίας».

Και μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μην το παραδέχονται ανοιχτά, αλλά ένας ακόμη λόγος που δεν θα επιθυμούν εκλογές το δεύτερο μισό του 2021, αποτελεί το γεγονός πως δεν είναι αρκετό το χρονικό διάστημα για να καλύψουν την διαφορά που εμφανίζεται μεταξύ τους στις δημοσκοπήσεις, ώστε να διεκδικήσουν και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας.  

Απλή αναλογική και συνεργασίες

Επιπλέον στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να «βγάλει από τη μέση» την απλή αναλογική (σύστημα με το οποίο θα διεξαχθεί η επόμενη βουλευτική εκλογική αναμέτρηση), πηγαίνοντας αν χρειαστεί και σε διπλές εκλογές. Οπότε, θεωρούν, πως δεδομένα δεν θα περιμένει να εξαντλήσει την τετραετία για κάτι τέτοιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει το δικό του σχέδιο όσον αφορά την απλή αναλογική, όμως οι συνθήκες για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο του δεν έχουν ακόμα «ωριμάσει». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να δημιουργήσει ένα «προοδευτικό μέτωπο», με πυρήνα το κόμμα του και με συμμάχους τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς, όπως το ΚΙΝ.ΑΛ και το ΜέΡΑ25. Το αν θα καταφέρει να δημιουργήσει τις συμμαχίες αυτές μέχρι το 2023 δεν το γνωρίζει κανείς, σίγουρα όμως βλέπουν στην Κουμουνδούρου πως θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να πετύχει ένα «ενιαίο μέτωπο» σε έναν χρόνο από σήμερα.  

Στη μέση ο... μετασχηματισμός

Ο επόμενος λόγος που στον ΣΥΡΙΖΑ απεύχονται ένα σενάριο πρόωρων εκλογών αφορά το ίδιο το κόμμα και το γεγονός πως ο μετασχηματισμός και το άνοιγμα προς το κέντρο έχει μείνει στη…μέση.

Το μεγάλο συνέδριο αναβλήθηκε επ’ αόριστον και η διαδικασία της εγγραφής μελών με τα στελέχη να επισκέπτονται διάφορες πόλεις και χωριά της χώρας σταμάτησε, καθώς οι προσωπικές επαφές πρέπει πλέον να περιορίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Τη δεδομένη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει ο διάλογος όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα του κόμματος και είναι πολύ πιθανό μέχρι το δεύτερο μισό του 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία «ζύμωσης», χωρίς να προβάλει μια ξεκάθαρη εικόνα της ταυτότητας του.  

Παρόλαυτα… προεκλογική εκστρατεία

Επειδή όμως το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού κυκλοφορεί όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του προσπαθούν να μην… πιαστούν στον ύπνο και δεν κάθονται με «σταυρωμένα τα χέρια».  Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σταματά να ζητά από τα στελέχη του να παίρνουν πρωτοβουλίες, να επισκέπτονται, όποτε αυτό είναι εφικτό, κοινωνικές ομάδες και να έχουν συχνή επαφή με τον κόσμο. Το ίδιο άλλωστε κάνει και ο ίδιος, φροντίζοντας να επισκέπτεται διάφορα μέρη της χώρας, κυρίως όπου μπορεί οι πολίτες να βιώνουν κάποια κρίση είτε λόγο της πανδημίας, είτε από κάποια φυσική καταστροφή.  

Μιλώντας στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας την προηγούμενη Τρίτη ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: « Αν το πρώτο καθήκον μας είναι οι παρεμβάσεις μας, ο δημόσιος λόγος μας, οι προτάσεις μας, οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες μας στη Βουλή, το δεύτερο και πιο σημαντικό καθήκον για μας, θα έλεγα ότι είναι μέσα στην κοινωνία.

Όλοι μας, βουλευτές, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Αυτή τη στιγμή, είναι, πιστεύω, απαραίτητο να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια, κάθε δομή αλληλεγγύης, κάθε δομή στήριξης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Είναι χρέος μας να μην μείνει κανένας μόνος αυτές τις δύσκολες μέρες. Να μιλήσουμε με τις τοπικές αρχές, με τους τοπικούς φορείς, να δούμε που υπάρχουν ανάγκες, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί.

Αυτά, πιστεύω, είναι δύο αλληλένδετα επίπεδα δράσης για να αντιμετωπίσουμε τώρα την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Είναι, θα έλεγα, μια βάση σωτηρίας για να χτίσουμε τη συλλογική άμυνα της χώρας στο άμεσο μέλλον» και λίγο αργότερα πρόσθεσε:

«Η κρίση η υγειονομική, μπορεί να είναι δραματική, μπορεί να είναι επώδυνη, μπορεί να είναι καταλυτική για τη ζωή πολλών από εμάς, κάποια στιγμή όμως θα τελειώσει.

Και όταν θα τελειώσει, θα αρχίσει μια νέα κρίση διαρκείας, μην έχουμε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Κρίση οικονομική και κοινωνική. Όταν λοιπόν, με το καλό τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, τότε θα γίνει λογαριασμός. Να μην έχετε καμιά αμφιβολία.

Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου. Όσο δύσκολο και να είναι αυτό, γιατί δυστυχώς θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια».

Η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα για «επαγρύπνησή» ήταν κάτι περισσότερο από εμφανές. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν είναι καθόλου σίγουροι αν θα είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν την εξουσία σε περίπτωση που η αναμέτρηση γίνει πολύ νωρίτερα από την καθορισμένη περίοδο.