Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αφού εξέφρασε την λύπη το για το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα είπε πως «είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας».

Καταλόγισε ευθύνες στην Τουρκία καθώς όπως είπε «πέραν του ότι παραβιάζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζει, δυστυχώς εν γνώσει της, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

Αναφορικά με το σημερινό ναυάγιο στην Λέσβο, ο κ. Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι «η τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης- δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός, παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα και σε εκείνες τις «ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές» λέγοντας πως οφείλουν «συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων». Η διεθνής κοινότητα, προσέθεσε «οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών».