Η Αθήνα δεν το φωνάζει δυνατά όμως υπάρχει ικανοποίηση από το γεγονός ότι οι διερευνητικές επαφές ορίστηκε να ξεκινήσουν μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου. Αυτός ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, όπως επίσης το πάγωμα των προκλήσεων στο πεδίο αλλά και στην ρητορική και βέβαια ο σεβασμός της ατζέντας των επαφών. Επάνω σε αυτό, πηγή με άμεση γνώση του θέματος έλεγε στο reader.gr ότι “οι Τούρκοι μπορεί να βάλουν όποιο θέμα θέλουν σε άτυπη συζήτηση, εμείς θα το βγάζουμε αμέσως εκτός ατζέντας”. Στην πραγματικότητα η Αθήνα θα επιμείνει στη συζήτηση που αφορά στη χάραξη των θαλασσίων ζωνών (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) και θα διερευνήσει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να βρει πιθανά πεδία σύγκλισης. Στο υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν πάντως την βεβαιότητα ότι υπάρχει πρόθεση διαλόγου από την άλλη πλευρά, και αξιολογούν ως θετικό σημάδι το ότι η Άγκυρα δεν θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγιές, που θεωρείται μέλος της ομάδας των “γερακιών”, αλλά από τον μόνιμο αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα δεν μοιάζει να έχει πρόθεση να τινάξει τα πράγματα στον αέρα, αντίθετα φαίνεται πως έχει ανάγκη το διάλογο ώστε να επαναπροσεγγίσει τη Δύση.

Αργεί ακόμη η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

Παρά τις φήμες για επικείμενη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στα Τίρανα, η πιθανότητα συνάντησης της δυο υπουργών εξωτερικών στο προσεχές διάστημα θεωρείται απίθανη, παρά τις σχετικές προσκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Και παρά το γεγονός ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα φέρεται να προσέφερε τα Τίρανα ως πιθανό τόπο συνάντησης και η ελληνική πλευρά να μην έδειξε αρνητική, όμως οι συνθήκες δεν ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη, τουλάχιστον όχι πριν οι διερευνητικές επαφές προσφέρουν ένα δείγμα προθέσεων των δυο πλευρών. Άλλωστε αυτή η συνάντηση τη δεδομένη χρονική στιγμή θα μπορούσε να υπονομεύσει ή και να επισκιάσει την προσπάθεια διαλόγου σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Κι εν τέλει μια συνάντηση υπουργών Εξωτερικών θα είχε νόημα για να προετοιμάσει μια συνάντηση των δυο ηγετών - κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει νόημα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Χαμηλές προσδοκίες από την Ευρώπη

Η Αθήνα διατηρεί πάντως χαμηλές προσδοκίες σε σχέση με πιθανές κυρώσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Αυτό αποτυπώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια από τη Ρώμη, που επεσήμανε πως “παρότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους, η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων”. Η Αθήνα γνωρίζει πως ένα ισχυρό μπλοκ Ευρωπαϊκών χωρών (ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα) αναζητούν την τροχιά σύγκλισης με την Τουρκία και κατανοεί πως η επιβολή κυρώσεων ικανών να πλήξουν την τουρκική οικονομία είναι ένα πολύ μακρινό σενάριο για την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα προσδοκά ότι η διαδικασία των διερευνητικών επαφών θα προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο στην χώρα μας, τόσο να αφοσιωθεί στην διαχείριση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην υγεία και στην οικονομία της χώρας, όσο και να θωρακίσει την άμυνά της κατά της Τουρκίας, τόσο στρατιωτικά όσο και κυρίως διπλωματικά.