Ο Αλέξης Τσίπρας που επισκέφτηκε χθες την Πάτρα ετοιμάζεται για την αυριανή «μάχη» στη Βουλή με την Κουμουνδούρου να επισημαίνει πως επικρατεί «μπάχαλο στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση», ενώ η κριτική περνάει και στο θέμα του εμβολιασμού.

Όπως υποστηρίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση «κανείς από την κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να μιλήσει με σαφήνεια και εγκυρότητα, όχι απλά για ένα υλοποιήσιμο σχέδιο εμβολιασμού, αλλά και για το αν υπάρχει καν σχέδιο ή πηγαίνουν βλέποντας και κάνοντας. Όπως έχουμε επισημάνει στην αρχή η κυβέρνηση υποσχόταν 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, στην συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για 4 εκατ. εμβόλια μέχρι τέλος Μαρτίου και εμβολιασμό 2 εκατ. πολιτών, ενώ  την ίδια στιγμή ο ΓΓ που είναι υπεύθυνος για τον εμβολιασμό, κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η χώρα θα έχει λάβει 1,5 εκατ. εμβόλια».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα επισημαίνουν πως οι εμβολιασμοί που ξεκίνησαν σε πολίτες άνω των 85 ετών «δεν γίνονται στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμα, αλλά πραγματοποιούνται άρον άρον σε νοσοκομεία, και μάλιστα σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές άσχετες με τους τόπους διαμονής τους. Καμία πρόβλεψη για κατ’ οίκον εμβολιασμό για όσους έχουν κινητικά προβλήματα, σύνηθες σε αυτές τις ηλικίες, ενώ τίθενται σε κίνδυνο οι ίδιοι οι πολίτες προσερχόμενοι στα νοσοκομεία».

Υποστηρίζουν μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση πως υπάρχει «ανησυχητικά ελλιπής καταμέτρηση των κρουσμάτων», ενώ επιμένουν να αμφισβητούν τη φερεγγυότητα των στοιχείων «βάση των οποίων λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για τη δημόσια ζωή των περιοχών ανά την επικράτεια».

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν τους τόνους και στην οικονομία επικρίνοντας την κυβέρνηση που όπως σημειώνουν συζητά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη εβδομάδα, «χωρίς όμως να λέει κουβέντα για το αν είναι πλέον βιώσιμη η λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα ανοίξουνΕίτε με το άνοιγμα τους, στη βάση πάντα των προτάσεων των λοιμωξιολόγων, είτε με την παράταση του  lockdown, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θέλουν στήριξη άμεσα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει αύριο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα συνολικό και συντεταγμένο σχέδιο ρύθμισης ιδιωτικού χρέους με στόχο, όπως σημειώνεται «να αποφύγουμε ένα νέο κύμα λουκέτων και έκρηξη της ανεργίας και πτωχεύσεων, υπό τη δαμόκλειο σπάθη μάλιστα του νέου πτωχευτικού και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

«Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία περιελάμβανε και σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής, αποτελεί τη συζήτηση της επόμενης μέρας, τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά. Αποτελεί την βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για «ανάκαμψη» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.