Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και νέα οικονομική στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία λέγοντας πως «η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για το μήνα Φεβρουάριο» αλλά και πως «επεκτείνονται για δυο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει».

Στην πειθαρχία των πολιτών κατά τις ημέρες των εορτών που έχει ήδη φανεί στους αριθμούς στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή . «Αυτή η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πρώτα από όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού. Οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών τις ημέρες των εορτών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων αλλά όχι τον εφησυχασμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στον χάρτη του ECDC, στον οποίο μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι «πράσινες».

Στη συνέχεια έκανε μία αναδρομή στο δευτερο κύμα της πανδημίας και την ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων τον Νοέμβριο. «Στην πιο μακάβρια στατιστική, αυτή των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους από την covid-19, η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση. Έχουμε ακούσει πολλά αλλά ας έχουμε στο μυαλό μας ότι και σε αυτό τα έχουμε πάει σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες. Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι προδιαγεγραμμένα» είπε ο πρωθυπουργός. 

Υπήρχε άλλος δρόμος;

Στο ερώτημα αν υπήρχε άλλος δρόμος, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Κάθε άλλο. Αν κάτι έχουμε μάθει από τον κορονοϊό είναι ότι συνδέεται με την επικοινωνία. Εκδηλώνεται κάθε φορά με διαφορετική ένταση. Αν έπρεπε να κάνω μια αναλογία είναι σαν να οδηγεί κανείς σε έναν δρόμο με στροφές και παγίδες, που άλλοτε πρέπει να πατήσεις γκάζι και άλλοτε φρένο και να ξέρεις πότε θα στρίψεις το τιμόνι» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης

Έχουμε κάνει όλα όσα μας αναλογούν;

«Ακούω συχνά μία κριτική ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτο το ΕΣΥ και δεν κάναμε όσα έπρεπε το καλοκαίρι ενώ ξέραμε ότι θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις Εντατικές που συχνά έφταναν και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε 1.295 ΜΕΘ -που εκτιμάμε ότι θα προστεθούν τουλάχιστον 150 τους επόμενους δύο μήνες- και 424 κενά κρεβάτια. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία χαλάρωση των περιορισμών και μία επιστροφή στην κανονικότητα καθώς έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος της μείωσης της πίεσης στο ΕΣΥ» τόνισε. 

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

 

Να ενθαρρύνει η αντιπολίτευση τους πολίτες να κάνουν rapid test

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Ποτέ δεν αγνόησα τον Τσιόδρα

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην επιτροπή των ειδικών, που εισηγείται στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός έκανε μια ειδική αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο, ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπ όψιν απο την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε: «κάναμε ακριβώς το ίδιο με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ρωτάω την αντιπολίτευση: Έπρεπε να αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια; τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε αυτήν την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης. Στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαστούμε», συμπλήρωσε.

Εμβολιασμός και ψηφιακό πιστοποιητικό

«Η χώρα μας, μέσω της αναλογικής προαγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εξασφαλίσει πάνω από 15 εκατ. δόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «παρά τις όποιες καθυστερήσεις και δυσκολίες, αποτέλεσε έμπρακτο παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης χωρίς διακρίσεις καθώς όλες οι χώρες παίρνουν τον ίδιο αριθμό εμβολίων και με την ίδια σειρά». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, από τον Απρίλιο θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τη ζήτηση. «Σήμερα έχουμε λιγότερα και κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στην προτεραιοποίηση. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός άνω των 85 και έπειτα από 80-84 ετών» τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό και την πρότασή του στην πρόεδρο της Κομισιόν «να εξελιχθεί σε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων υπερβαίνοντας τους περιορισμούς στις μετακινήσεις». 

Μάλιστα απευθύνθηκε με δηκτικό τόνο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση τις πατέντες των εμβολίων ώστε αυτά να παράγονται από ελληνικές εταιρείς. «Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε κρατικοποίηση των Pfizer και AstraZeneca! Αστεία επιχειρήματα που είτε δηλώνουν άγνοια είτε μία ανεξήγητη αφέλεια και διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης» είπε ο κ. Μητοστάκης.

«Αντιμετωπίσαμε πολλές κρίσεις ταυτόχρονα μέσα στο 2020»

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε μέσα στο 2020 πολλές κρίσεις ταυτόχρονα και πιστεύω ότι τις αντιμετωπίσαμε με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα με τη στήριξη της κοινωνίας. Είναι άδικο να παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση μία εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Επιμένουμε και θα επιμένουμε ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι εξαιρετικά σημαντική. Μου κάνει εντύπωση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν να μην αναδεικνύουν καθόλου την ατομική υπευθυνότητα. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την ανάγκη ύπαρξης κυβερνητικού σχεδιασμού» τόνισε.

«Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο γι' αυτό και είναι ώρα να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο του ανοίγματος της οικονομίας. Το click away δούλεψε και ανακούφισε σημαντικά το λιανεμπόριο κι ας σπεύσατε να το αμφισβητήσετε. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση της Επιτροπής, να υλοποιήσει αυτό το εγχείρημα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στα 500 ευρώ τα πρόστιμα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα νέα κυβερνητικά βήματα για τη διαχείριση του κορονοϊού, προαναγγέλλοντας την αύξηση του προστίμου στους παραβάτες των μέτρων στα 500 ευρώ. «Εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει αυτή την πολιτική του ανοίγματος της αγοράς από Δευτέρα με επιτήρηση και ελέγχους. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί στα 500 ευρώ ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία. Κάθε άνοιγμα δραστηριότητας φέρνει αύξηση κρουσμάτων και όταν δεν είναι ραγδαία μπορούμε να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και δύο νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας στα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κάλυψη του μειωμένου ενοικίου κατά 80% επεκτείνεται και για τον Φεβρουάριο, ενώ όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει θα καταβάλλονται για δύο μήνες ακόμα.