«Προτεραιότητα» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τη δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητηθεί με τους ειδικούς», επεσήμανε η κυρία Κεραμέως, αποφεύγοντας, ωστόσο, να προσδιορίσει χρονικά πότε θα γυρίσουν στις τάξεις οι εν λόγω μαθητές.

Για την Γ' Λυκείου τόνισε ότι προφανώς υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα, αλλά πως προχωρά πολύ καλά η τηλεκπαίδευση και έχουν γίνει ενέργειες για τον περιορισμό της ύλης στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή των ειδικών «είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα ευθύς αμέσως».

Η υπουργός απάντησε, παράλληλα, πως δεν ξεκινούν μαθήματα μόνο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες: Το ωρολόγιο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι διαφορετικό από το δια ζώσης, αλλά οι καθηγητές είναι οι ίδιοι και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

«Δεν μπορεί να θέλουν να μείνει η χώρα στο χθες»

Σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με τολμηρές ενέργειες το μεταρρυθμιστικό της έργο, για να δώσει στα παιδιά το πανεπιστημιακό περιβάλλον που τους αξίζει.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, «τι ακριβώς θέλουν» όσοι αντιδρούν στις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σημειώνοντας πως το πρόβλημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες, με πλέον σοκαριστικό περιστατικό την ταμπέλα που κρέμασαν στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.

Αναφορικά με την ειδική ομάδα προστασίας των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η κύρια Κεραμέως τόνισε ότι θα αποτελείται από αστυνομικούς που θα διαθέσει η Πολιτεία, αφούν λάβουν ειδική εκπαίδευση λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου. Η ομάδα αυτή θα έχει παρουσία μέσα σε λίγα Πανεπιστήμια, στα οποία υπάρχει έντονο πρόβλημα και θα δρα προληπτικά, αλλά και για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φαινομένων παραβατικότητας.

Για την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, πάλι, τόνισε ότι πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιείται σε πολλά ιδρύματα διεθνώς, πως είναι ένα αίτημα χρόνων και δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν να μείνει η χώρα στο χθες.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε, τέλος, ότι με τις αλλαγές που προωθούνται δίνεται τέλος στους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές, ενώ για εκείνους που ήδη φοιτούν ο χρόνος ξεκινά να κυλά από τώρα.