Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού, ενημερώνει την Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας πως «μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρα από μία ανασκόπηση των κυβερνητικών ενεργειών για την ανάσχεση και τη διαχείριση του κορονοϊού προχώρησε και σε... αποκαλύψεις καθώς προανήγγειλε την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων αλλά και την αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό. «Εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει αυτή την πολιτική του ανοίγματος της αγοράς από Δευτέρα με επιτήρηση και ελέγχους. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί στα 500 ευρώ ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για αυταρέσκεια και αυτοϊκανοποίηση «στην οποία», όπως είπε, «σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή τους προστασία. Δεν εννοείτε να κατανοήσετε, ότι για να διορθώσετε πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε λάθη και παραλείψεις. Για σας όμως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει αυτή η τακτική. Δεν έχετε κάνει λάθη. Υπάρχουν ευθύνες όλων των άλλων και όχι δικές σας», συμπλήρωσε.

Κατά τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, παραδεχόμενος μεν ότι υπήρξαν και αστοχίες στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά προσάπτοντας στην αντιπολίτευση ευθύνες για πλήρη έλλειψη προτάσεων και για στείρα κριτική.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή και τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε η σειρά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Φώφης Γεννηματά, η οποία επίσης από την πλευρά της άσκησε αυστηρή κριτική «σε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης» υποστηρίζοντας ότι «είναι αναποτελεσματικές και κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές».

Επανέλαβε τις προτάσεις που ήδη έχει ήδη καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για το ασφαλές άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας καθώς «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία, και εντείνουν τα αδιέξοδα.

Ως τώρα βλέπουμε και πάλι ράβε-ξήλωνε, αόριστες υποσχέσεις, αναβολές, πιέσεις και τον κίνδυνο ενός lock down-ακορντεόν που θα είναι καταστροφικό».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή σήμερα επί της διαχείρισης της πανδημίας, τόνισε ότι ο μαζικός εμβολιασμός «απέχει πολύ από το να είναι μαζικός και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις παλινωδίες και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης».