Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά δεν εξέπληξε όσους παρακολουθούν από κοντά τα δρώμενα στο Κίνημα Αλλαγής που γνώριζαν πως οι σχέσεις Γεννηματά – Λοβέρδου ήταν ψυχρές για σημαντικό διάστημα.

Και παρά τις δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες η Φώφη Γεννηματά αρνούνταν κατηγορηματικά πως το κόψιμο Λοβέρδου σχετίζεται με την ειλημμένη απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία, στελέχη κοντά στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ παραδέχονται στο Reader.gr πως η κινητικότητα που επέδειξε ο κ. Λοβέρδος το τελευταίο διάστημα με συναντήσεις και ζυμώσεις με στελέχη ανά τη χώρα, ενόχλησε τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η μάχη της ηγεσίας

Το «κυνήγι του θρόνου» στο ΚΙΝΑΛ αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι κι εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας επιτρέψει την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει το Καταστατικό.

Υπενθυμίζεται πως η εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2017 με τη συμμετοχή 210.000 ψηφοφόρων, με τη Φώφη Γεννηματά να κερδίζει στο β’ γύρο το Νίκο Ανδρουλάκη, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει στον πρώτο τους Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη.

Το καταστατικό προβλέπει εκλογή Προέδρου ανά τριετία και η ίδια η κυρία Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο πως θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Το ίδιο αναμένεται να πράξoyn και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής αφορά πάντως την αδυναμία του αρχικά να επανασυσπειρώσει ψηφοφόρους που έχουν μοιραστεί σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως να καταφέρει να εισπράξει διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται ακόμη μακριά από τα εκλογικά του ποσοστά. Η δημοσκοπική του εικόνα παραμένει σταθερή και αμετάβλητη μετά τις εκλογές του 2019 και μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καμία καθαρή τάση ενίσχυσης.

«Βασικό πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ» εξηγεί στο Reader.gr δημοσκόπος με μεγάλη εμπειρία, «είναι πως εάν το ΚΙΝΑΛ στοχεύσει ξεκάθαρα σε ένα κεντροδεξιό ή σε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο, αυτομάτως θα χάσει τους άλλους».

Και σημειώνει πως στην παρούσα φάση, το πλεονέκτημα της Φώφης Γεννηματά, με το ιστορικό βάρος του ονόματος που φέρει, συσπειρώνει ένα μεγαλύτερης ηλικίας κοινό που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ σχεδόν από την ίδρυση του κόμματος.  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως ετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο της μάχης του 2017 κι αν και δημοσίως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, παραδέχεται σε συνομιλητές του πως σκοπεύει να κατέβει υποψήφιος.

Ο ίδιος διαθέτει ισχυρά ερείσματα στη βάση του κόμματος, αφού διετέλεσε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αλλά και επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος.

Το σενάριο της υποψηφιότητάς του δεν έχει διαψεύσει ούτε ο Ανδρέας Λοβέρδος που έχει ξεκάθαρο αντι-ΣΥΡΙΖΑ προσανατολισμό, έπειτα και από την προσωπική του περιπέτεια με την υπόθεση NOVARTIS.

Υποψηφιότητα πάντως που θα μπορούσε να «ταράξει» τα ενδο-Πασοκικά νερά είναι αυτή του Νίκου Παπανδρέου, γιου του ιδρυτή του κόμματος και αδελφού του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο ίδιος είχε κατέβει υποψήφιος για την ευρωβουλή το 2019 και κατετάγη τρίτος πίσω από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή, ενώ μέσα σε αυτούς που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία, ζητώντας όμως επιστροφή στα σύμβολα και στην οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ, είναι ο Παύλος Γερουλάνος, που ήταν υποψήφιος του κόμματος για τη δημαρχία της Αθήνας στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Διάφορα σενάρια θέλουν και τον βουλευτή Θεσσαλονίκης και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, να συζητά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ο οποίος εκφράζει την αριστερόστροφη βάση του κόμματος κι έχει στενές σχέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.