Η προσπάθεια Ερντογάν να επαναπροσεγγίσει τη Δύση προκύπτει από την ανάγκη της Τουρκίας να βρει νέα σημεία ισορροπίας με τις ΗΠΑ – που ενόψει της ανάληψης εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν θεωρείται ότι θα ενισχύσουν το διπλωματικό τους αποτύπωμα στην περιοχή μας – αλλά και με την Ευρώπη, με την οποία εξακολουθεί να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών της συναλλαγών. Η Τουρκία οφείλει μέσα σε ένα διάστημα δυο μηνών να αποδείξει πως ενδιαφέρεται για ένα νέο πλαίσιο σχέσεων με τη Δύση κι αυτήν ακριβώς την στρατηγική φαίνεται πως υπηρετεί και η δήλωση του Τούρκου Προέδρου για επικείμενη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον ίδιο λόγο όλο το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την πρόθεση της Τουρκίας να εμπλακεί σε διάλογο με τη χώρα μας, αν και για λόγους εσωτερικής πολιτικής, αναφέρονται σε ένα διάλογο άνευ όρων κι ανοικτής ατζέντας.

Η κυβέρνηση υπενθυμίζει διαρκώς τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας ενόψει του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. Η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά γκριζάρισμα των συνομιλιών με ακραίες αξιώσεις από την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως αποκλειστικό αντικείμενο της ατζέντας είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Αρκετοί αναλυτές των ελληνοτουρκικών θεωρούν πάντως πως εάν η Τουρκία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο συζήτησης ευρύ όπως το επιθυμεί, τότε είναι αρκετά πιθανό ότι θα επιδιώξει να τινάξει την όλη διαπραγμάτευση στον αέρα.

Ανταλλαγές επιστολής με Μακρόν

Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έλαβε επιστολή από τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν με πρόθεση επαναπροσέγγισης είναι δηλωτικό της στάσης και των ευρωπαϊκών χωρών που βλέπουν την ανάγκη μιας νέας ισορροπίας με την Τουρκία, παρά τις νέο-οθωμανικές βλέψεις της γειτονικής χώρας. Ειδικά η Γαλλία, είναι μια χώρα με αρκετά ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία σε Βόρεια Αφρική και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και με προβλήματα διείσδυσης της Άγκυρας σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ζουν στη Γαλλία.

Προσέγγιση και με τη Γερμανία

Σήμερα στην Άγκυρα αναμένεται να βρεθεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας για συζητήσεις με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ η ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να περιλαμβάνει θέματα όπως οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το μεταναστευτικό, αλλά και το ζήτημα των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διαμεσολάβησης των δυο χωρών το καλοκαίρι.

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.