Πρώτο δείγμα θετικό για την αγορά, με βάση, τουλάχιστον, την εκτίμηση που κάνουν στα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς, όπως διεπίστωσαν χθες τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης που έκαναν βόλτα στην Ερμού και στους γύρω δρόμους, η κίνηση ήταν μεγάλη, παρά το τσουχτερό κρύο, αλλά τα μετρ τηρούνταν από εμπόρους και καταναλωτές. Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, πάντως, ήταν σαφής, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να παρατηρηθούν συνωστισμοί που να παραπέμπουν σε…φαινόμενα Harrods, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή επαναλειτουργία της αγοράς.

Εφόσον η επανεκκίνηση της αγοράς εξελιχθεί ομαλά και μετρηθεί πως η επιδημιολογική επίπτωση δεν είναι σημαντική, τότε θα μπορέσουν να ξεδιπλωθούν και τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού. Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του reader.gr, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων θα μπορούσε να ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν. Τις επόμενες μέρες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια συζήτηση της Νίκης Κεραμέως με την επιτροπώ των λοιμωξιολόγων, αν και ως χθες δεν είχε οριστικοποηθεί, αλλά απαιτείται σίγουρα χρόνος, καθώς πρέπει να μετρηθεί η επίδραση του γενναίου ανοίγματος της αγοράς, αλλά και η επαναλειτουργία των Δημοτικών. Παράλληλα, υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων ακόμα, όπως η μετάβαση των αναπληρωτών καθηγητών στα σημεία που υπηρετούν, υπό αυτό το πρίσμα, ακόμα και αν λαμβανόταν η απόφαση στο τέλος της εβδομάδας, θα απαιτείτο αρκετός χρόνος για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ως προς την εστίαση, ανώτερες κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός σε αυτή τη φάση, με τη συζήτηση να μετατίθεται για το τέλος Φεβρουαρίου και να είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως η πορεία της διαδικασίας του εμβολιασμού και, αυτονόητα, η επιδημιολογική κατάσταση της περιόδου. Παράλληλα, όταν και όποτε επαναλειτουργήσει η εστίαση, η αρχή θα γίνει από τα καφέ και τα εστιατόρια και μόνο από τους εξωτερικούς, με τη βραδινή διασκέδαση να αργεί ακόμα περισσότερο. Επίσης, στο τέλος της χρονοσειράς του ανοίγματος θα είναι και τα γυμναστήρια.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άνοιξε χθες και το θέμα των χιονοδρομικών κέντρων, αν και κυβερνητικές πηγές συνέστηναν…υπομονή, προκειμένου το άνοιγμα της αγοράς να μην προκαλέσει μια…φρενίτιδα. Όπως έγραψε από χθες το reader.gr, η κεντρική σκέψη είναι να υπάρξει ειδική άδεια για όσους θέλουν να μετακινηθούν σε χιονοδρομικό κέντρο, σαν «ραντεβού», καθώς απαιτείται μετακίνηση εκτός νομού για τη μετάβαση σε χιονοδρομικό κέντρο, ως επί το πλείστον. Με την επίδειξη της επιβεβαίωσης από το χιονοδρομικό και, ίσως, την επιβεβαίωση της κράτησης και σε κάποιο ξενοδοχείο της κοντινής στο χιονοδρομικό περιοχής, θα μπορεί να γίνεται η μετακίνηση εκτός νομού, σύμφωνα με το σχέδιο. Βεβαίως, η εισήγηση του υπουργείου δεν έχει συζητηθεί ακόμα με τους λοιμωξιολόγους και μένει να φανεί αν θα μπορούσε να δρομολογηθεί προς το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου.