Γιατί αυτό που αναγνωρίζεται ως δεδομένο απ’ όλους όσοι εντάσσονται σε κάποια από τις τάσεις αυτές είναι πως δεν αμφισβητείται, από κανέναν και με οποιοδήποτε τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμα και η «Ομπρέλα» που από πολλούς έλαβε την «ταμπέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (ταμπέλα που τα μέλη της απαρνιούνται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο), δεν θέτει σε κανένα σημείο της συζήτησης που κάνει θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί στην παρούσα φάση να προτιμούσε την απόλυτη αρμονία (και ησυχία) στο κόμμα του, σημειώνει όμως πως μπροστά στις διασπάσεις και τις αντιπαραθέσεις που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν από τότε που ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως τώρα, η σημερινή κατάσταση μοιάζει με… βόλτα στο πάρκο. Άλλωστε, όπως σημειώνουν και οι πιο στενοί του συνεργάτες, «οι διαφορετικές απόψεις και η έκφραση τους είναι στη «φύση» του συγκεκριμένου κόμματος και αποτελούσαν πάντα κομμάτι της ταυτότητας του και της αριστεράς».

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που ζήτησε τα κείμενα ιδεών και θέσεων από τις τάσεις που επιθυμούσαν να τα καταθέσουν πριν από το πολιτικό συμβούλιο που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες περίπου και που είχε θέμα την πορεία των εσωκομματικών διεργασιών μέχρι τον Απρίλιο, όταν και θα διεξαχθεί η ψηφιακή προγραμματική συνδιάσκεψη, δηλαδή ότι πιο κοντινό σε… Συνέδριο. Και γι’ αυτό άλλωστε η απόφαση της «κίνησης μελών», που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο, να μην καταθέσει τελικά κάποιο κείμενο πιθανότατα ήταν περισσότερο για τα… μάτια του κόσμου, αφού ούτως ή άλλως η «προθεσμία» για να κάνουν κάτι τέτοιο είχε παρέλθει.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αφού κατέθεσαν τα κείμενα τους οι τάσεις πλέον «σιωπούν». Άλλωστε άπαντες γνωρίζουν πως η διαμόρφωση του σώματος των νομαρχιακών επιτροπών έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού τα όργανα στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά… διακοσμητικά μπορούν να χαρακτηριστούν (αν και στο τέλος, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, ο λόγος του προέδρου μπορεί να γύρει την πλάστιγγα σε όποια κατεύθυνση εκείνος επιθυμεί).

Η ΡΕΝΕ λοιπόν, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το κείμενο συμπερασμάτων από την διήμερη συνεδρίαση των μελών της (αναφέρουν πως συμμετείχαν περίπου 450 άτομα») και σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η ανάγκη διεύρυνσης και ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, της κοινωνικής του δικτύωσης, της συλλογικής δράσης και της παραγωγής πολιτικής αναδείχθηκε ως μείζονα προτεραιότητα. Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ενός ρεύματος ιδεών, σε αντίθεση με τις τάσεις, που θα τροφοδοτήσει τη ζωή του κόμματος, με ενισχυμένο τον ρόλο των μελών, αλλά και την εξωστρέφειά του. Τη σύνδεση των αριστερών και προοδευτικών ιδεών με την κοινωνία, αναδεικνύοντας το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στη συνάντηση, τεκμηριώθηκε από ακαδημαϊκούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η σύγχρονη λογική των ρευμάτων και η ανάγκη, σε μια εποχή τεκτονικών διεθνών εξελίξεων και κατάρριψης των βεβαιοτήτων, η Αριστερά να αξιοποιήσει καινοτόμες ιδέες, παραγωγικά μοντέλα, αλλά και τον ψηφιακό και οικολογικό μετασχηματισμό, ώστε να προτείνει ένα πολιτικό σχέδιο για μια ισχυρή Ελλάδα με βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Το σύνολο των ομιλητών είχε ενωτική διάθεση και χαρακτήρισε το ρεύμα ιδεών ένα εργαλείο με πολλαπλά οφέλη στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα. Ένα εργαλείο απαραίτητο για την Προοδευτική Συμμαχία και την πολιτική πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης, που δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν επαρκώς μέχρι σήμερα οι τάσεις».

Περιμένουν την συζήτηση για τα Εθνικά θέματα

Μπορεί οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να χτυπούν… κόκκινο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν βάλει στην άκρη της άσκηση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Η οικονομία και του άνοιγμα του λιανεμπορίου βρέθηκαν στο «στόχαστρο» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε χθεσινή του δήλωση έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου όπως σημείωσε να μην υπάρξουν «οριστικά λουκέτα».

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν την προσοχή τους αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και στη συζήτηση για τα Εθνικά θέματα έχοντας πρόθεση να πιέσουν την κυβέρνηση όσον αφορά την Βόρεια Μακεδονία «και την αλλαγή πλεύσης 180Ο του κυρίου Μητσοτάκη», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.