Όλο και σαφέστερες γίνονται οι ευρωπαϊκές νύξεις υπέρ της πρότασης που έχει ρίξει στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορεί να διευκολύνει όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν εντός Ευρώπης, χωρίς την υποχρέωση να υπόκεινται σε μοριακό τεστ και καραντίνα.

Ήδη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει την Πέμπτη δια τηλεδιάσκεψης, στην κυβέρνηση παίρνουν θετικά μηνύματα, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών που βλέπουν θετικά την προοπτική να υπάρξει ένας κεντρικός ευρωπαϊκός συντονισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών, ενόψει και της τουριστικής σεζόν που ξεκινά τον Αύγουστο. Ενδεικτικό αυτού του…νεύματος, άλλωστε, είναι και το γεγονός της συμπερίληψης της πρότασης του κ. Μητσοτάκη στην ατζέντα της Τηλεδιάσκεψης της Πέμπτης, ενδειξη ότι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, συμμερίζονται επί της αρχής την θέση του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σημειωτέον, υπάρχουν και ενστάσεις, όπως αυτή της Γαλλίας, όπου ο εμβολιστικός σχεδιασμός ξεδιπλώνεται εξαιρετικά αργά, ενώ υπάρχει και ένα κύμα αντίθεσης επί της αρχής στο εμβόλιο. Εκτιμάται, πάντως, ότι η ένσταση της Γαλλίας μπορεί να καμφθεί, εφόσον υπάρχει ένα ισχυρό μπλοκ χωρών υπέρ της ελληνικής πρότασης, κάτι που είναι στα σκαριά. Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητη χθες και η παρέμβαση της ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωσης Αερομεταφορών) διαμέσου του γενικού διευθυντή της Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη, με τον θεσμικό εκπρόσωπο των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών να καλεί την Κομισιόν να υιοθετήσει την ελληνική πρόταση, προκειμένου να διευκολυνθούν τα κατά το δυνατόν ελεύθερα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως ενόψει της θερινής περιόδου, καθώς, σε αντίθεση περίπτωση, απειλείται σοβαρά η βιωσιμότητα του κλάδου των αερομεταφορών.

Την ίδια ώρα, προεδρεύοντας στην καθιερωμένη ημερήσια σύσκεψη στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ήδη διαθέσιμο μέσω του gov.gr για όσους έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα. Όπως είπε, το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα. Το εν λόγω πιστοποιητικό θα είναι ο μόνος αδιάβλητος τρόπος πιστοποίησης του εμβολιασμού, ενώ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για περιορισμό, αλλά, τουναντίον, για εργαλείο απαλλαγής από περιορισμούς που εγείρει ο κορονοϊός για τις μετακινήσεις.

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν σκέφτονται μόνο ένα κοινό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά είναι μεγάλη και υποδέχεται τουρίστες από πολλά σημεία του ορίζοντα. Υπό αυτό το πρίσμα και στο πλαίσιο της θερμής διμερούς συνεργασίας που υπάρχει σε μια σειρά θεμάτων, είναι ανοιχτός ο δίαυλος με το Ισραήλ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο μετακινήσεων τους επόμενους μήνες, με εργαλείο το πιστοποιητικό εμβολιασμών, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ισραηλινή αγορά τουριστών, οι οποίοι με τη σειρά τους προτιμούν τη χώρα μας.