Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει πως δεν αφορά την Άγκυρα η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος που ψηφίστηκε την Τετάρτη από την ελληνική Βουλή και φροντίζει να υπενθυμίσει στην Αθήνα πως ανάλογες ενέργειες δεν μπορούν να συμβούν στο Αιγαίο, σύμφωνα με το OPEN.

«Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστή η θέση μας πως τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, με τρόπο που θα περιορίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοϊα και την πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες, τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση μας», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

H συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες μετά την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η χώρα μπορεί να πράξει το ίδιο και στην Κρήτη και αλλού, ενώ σε ανάλογη τοποθέτηση είχε προβεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Διαβάστε Ακόμα 

Συντριπτικό «ναι» από τη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Ιαχές πολέμου από τουρκικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Δένδια για τα 12 ν.μ. νοτίως της Κρήτης