«Όταν έχεις χάσει το πρωτάθλημα με δέκα βαθμούς διαφορά δεν κατεβαίνεις να παίξεις το επόμενο χωρίς να αλλάξεις απολύτως τίποτα. Ούτε μάνατζερ, ούτε προπονητή, ούτε παίχτες». Με αυτή τη φράση στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσε το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει αναθέσει στους πιο στενούς του συνεργάτες να βρουν νέα στελέχη, ώστε να δημιουργήσει μια νέα ηγετική ομάδα που θα δώσει στο κόμμα έναν αέρα ανανέωσης και θα φέρει μια «φρεσκάδα» σε ιδέες, αλλά και στην εικόνα του.

Η «ομάδα Καλογήρου», όπως ονομάστηκε το πρότζεκτ, αφού υπεύθυνος γι’ αυτό εμφανίζεται ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης και νυν διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, δημιουργείται με συγκεκριμένα «στάνταρτ», που καθιστούν το έργο της αναζήτησης πολύπλοκο.  

Ιδανικά τα στελέχη που ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να τον πλαισιώνουν είναι νέοι πολιτικοί, σαραντάρηδες, που να προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο, δηλαδή είτε από το κέντρο, είτε από την αριστερά (και πιο… αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ) και τεχνοκράτες. «Να έχει τα χαρακτηριστικά της Έφης Αχτσιόγλου», όπως επεσήμανε συνεργάτης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας τι ακριβώς θα πρέπει να περιλαμβάνει το «πακέτο».

 Όπως Λινού ή Κοτζιάς

Μια ακόμη «ομάδα» στελεχών που ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα και θα ήθελε στο πλευρό του στη νέα αυτή προσπάθεια, είναι πρόσωπα με πολιτικό παρελθόν, που παράλληλα θεωρούνται «ειδήμονες» στις εκάστοτε επιστήμες τους. Χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου  αναφέρονται τα παραδείγματα της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνάς Λινού η οποία είχε εμπλακεί στην πολιτική κατεβαίνοντας ως υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, αλλά και του πανεπιστημιακού, πρώην συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια πρώην υπουργού εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Κοτζιά.

Όπως έλεγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ «ανεξάρτητα από την κατάληξη της συνεργασίας μας με τον Νίκο Κοτζιά, ήταν μια σωστή κίνηση να συνεργαστούμε μαζί του. Αυτό επιδιώκουμε να το συνεχίσουμε με πρόσωπα «άφθαρτα», τα οποία διαθέτουν κύρος και έχουν αξιόλογο βιογραφικό.

Για την Αθηνά Λινού, είναι γνωστή πλέον η εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπο της ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άλλωστε έφτασε να την προτείνει και για υπουργό υγείας κοινής αποδοχής, ενώ βρίσκεται σε συχνή επαφή μαζί της με στόχο να ενημερώνεται για την πορεία της πανδημίας και να ακούει τις εκτιμήσεις αλλά και τις προτάσεις της.

Να εκπροσωπεί τη διεύρυνση

Ο Αλέξης Τσίπρας με το πέρας των εκλογών του 2019 έβαλε ως στόχο τη διεύρυνση του κόμματος του, μια διεύρυνση η οποία εκφράστηκε μέσα από την διεύρυνση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Τώρα θα ήθελε αυτή να εκφραστεί και μέσα από τα «στελέχη πρώτης γραμμής» που θα βρεθούν στο πλάι του, τα οποία θα δώσουν και το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «μεγάλη παράταξη του προοδευτικού χώρου».

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, δεν επιθυμούν να «κλέψουν στελέχη» των άλλων κομμάτων, αφού άλλωστε θέλουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο καλές σχέσεις τόσο με το ΚΙΝΑΛ, όσο και με το ΜεΡΑ25, διατηρώντας έτσι και τις όποιες πιθανότητες συνεργασίας υπάρχουν με τα κόμματα αυτά για μια κυβέρνηση συνεργασίας στις επόμενες εκλογές.

Όπως εξηγούν από την Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί δηλαδή να «βάλει χέρι» σε κάποια από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που βρίσκονται, είτε δεξιά του, είτε αριστερά του, αλλά θέλει να στελεχωθεί με άτομα που έχουν πλέον απομακρυνθεί από την ενεργή πολιτική δράση.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί είναι αυστηρές και το πρότζεκτ της δημιουργίας της νέας ηγετικής ομάδας αρκετά δύσκολο. Ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν του πως ακόμα κι όταν βρεθεί ο «ιδανικός υποψήφιος» χρειάζεται να πειστεί να συμμετέχει στην προσπάθεια, κάτι που επίσης παρουσιάζει, όπως έχει αποδειχτεί, δυσκολίες.

Διαβάστε ακόμα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης βρίσκεται υπό την κηδεμονία του Σαμαρά

Πώς ο Τσίπρας επιδιώκει «άνοιγμα» στους χώρους που «ανήκουν» στη ΝΔ