Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή το νομόσχεδιο που προβλέπει τη λειτουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Άγγελος Συρίγος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές».

«Αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης»

Οργισμένη υπήρξε η άμεση αντίδραση της ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης» που «κατόρθωσε να οδηγήσει... σε νέα βάθη ο υφυπουργός Παιδείας», επισημαίνοντας ακόμη:

«Παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο «διέπρεπε» στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών». 

«Οι μάσκες πέφτουν»

Παράλληλα, για «επικίνδυνο παραλληλισμό» εκ μέρους του Άγγελου Συριγου έκανε λόγο σε δήλωσή του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛΠαύλος Χρηστίδης.

«Ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος έκανε έναν επικίνδυνο παραλληλισμό: επικαλέστηκε το σώμα που, όπως είπε, υπήρχε κατά τη διάρκεια της Χούντας στα πανεπιστήμια, για να δικαιολογήσει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την οποία εισηγείται η κυβέρνησή του. Αναρωτιόμασταν πώς την εμπνεύστηκαν. Τώρα η απορία μας λύθηκε», σημειώνει ο Π.Χρηστιδης.

«Τι απαντά ο κ. Μητσοτάκης σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις; Τις υιοθέτει;» ρωτά στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, καταλήγοντας πως «κάθε μέρα που περνά, οι μάσκες πέφτουν».

Τι απαντά ο Συρίγος

Στην κριτική που του ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο Άγγελος Συρίγος, κάνοντας λόγο για απομόνωση «μιας αμιγώς ιστορικής αναφοράς».

Παραθέτοντας το πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο υφυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «προκειμένου να απαξιώσει το λόγο των πολιτικών του αντιπάλων, τους ταυτίζει συχνά με τη χούντα, ή τους βαφτίζει φασίστες θεωρώντας ότι έτσι ακυρώνει τα επιχειρήματά τους».

«Να καταργήσουμε και τις βόλτες στο Τατόι για να μην κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα

Άγρια επίθεση Βελόπουλου κατά Αποστολίδη: «Σαν να στέλνετε τον Εφιάλτη στις Θερμοπύλες»

Θρίλερ με τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Ερωτήματα για το λευκό σκάφος - Τι προβληματίζει το Λιμενικό