Η ακριβής ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης θα ανακοινωθεί αύριο όπως διευκρίνησε μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης διευκρινίζοντας πως Ελλάδα και Κύπρος θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Είπε επίσης πως ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέφερε στην Άγκυρα την επιθυμία των Βρυξελλών να παραστούν στις συνομιλίες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών, κάτι που όμως θεωρείται αρκετά πιθανό εφόσον οι δυο υπουργοί βρεθούν στην πενταμερή. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα, στο περιθώριο του φόρουμ Ασφαλείας κι Ενέργειας, όπου η Ελληνική πλευρά απέσπασε την υπόσχεση της αντίστοιχης Τουρκικής για άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, κάτι που τελικά συνέβη τρεις μήνες αργότερα.

Εάν η πενταμερής διάσκεψη πραγματοποιηθεί, αυτό σημαίνει πως οι κκ. Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συναντηθούν πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει οριστεί στις 25 Μαρτίου.

Χθες πάντως κατεγράφη η πρώτη αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως αυτές διεξήχθησαν σε «πολύ θετική» ατμόσφαιρα. Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο Εuronews o Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε “σημαντικό βήμα” αλλά όχι “το μεγάλο βήμα” τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε. ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε πως  στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έγινε περιγραφή της αναστροφής της τουρκικής πολιτικής, συμπληρώνοντας «ας περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι».

Χθες το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ. Oπως ανακοινώθηκε, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. O υπουργός Εθνικής Αμύνης ενημέρωσε αναλυτικά την Γερμανίδα ομόλογό του για τις ελληνικές θέσεις, αναφορικά με θέματα ασφάλειας και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής. Όσον αφορά στον διάλογο με την Τουρκία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αφορά αποκλειστικώς θέμα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, στη βάση του διεθνούς δικαίου.