Μενού
  • Α-
  • Α+

Εν τελεί, η κυβέρνηση δεν ξέφυγε από τον κανόνα του να περνά το Σαββατοκύριακο διαχειριζόμενη μια κρίση, αυτή τη φορά την εν εξελίξει απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, με την κατάσταση του να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Όμως, παρά τις εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες και το κλίμα έντασης που κυοφορείται, τόσο με αλλεπάλληλες πορείες στο κέντρο της Αθήνας όσο και στα social media, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο αίτημα του εκτελεστή της 17Ν να «επιλέξει ο ίδιος το κελί της φυλακής του», όπως λέει κυβερνητική πηγή με άμεση γνώση των διαθέσεων του πρωθυπουργού.

Η επί τα χείρω εξελισσόμενη πορεία της υγείας του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Κουφοντίνα, πάντως, χρίζει άμεσων παρεμβάσεων. Το τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος του κρατουμένου στις φυλακές Δομοκού περιγράφεται ακροθιγώς στη χθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. «Το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων Ιατρο – φαρμακευτικων ενεργειών  αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών», αναφέρεται. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα ενισχυθεί ο ορός που χορηγείται στον Κουφοντίνα, προκειμένου να μην καταπέσουν βασικές ζωτικές λειτουργίες, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο 65 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος έχει ζητήσει εδώ και μέρες να διακοπεί η χορήγηση του ορού ενυδάτωσης.

Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η ενίσχυση του κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγείται είναι πλήρως συμβατό με την ιατρική δεοντολογία, αφ’ ης στιγμής που τίθεται άμεσο ζήτημα για τη ζωή του ασθεονούς. Από εκεί και πέρα, όμως, η κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει το αίτημα Κουφοντίνα. Κεντρικός υπουργός έλεγε στο reader.gr ότι ο καταδικασμένος εκτελεστής της 17Ν δεν επέλεξε καν να υποβάλλει αίτημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Μεταγωγών για τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό ή έστω σε ένα κατάστημα κράτησης εγγύτερα στην Αττική, παρά επέλεξε να περάσει απευθείας σε απεργία πείνας. Η στάση Κουφοντίνα εκλαμβάνεται από το κυβερνητικό επιτελείο ως ένας ευθύς εκβιασμός στο κράτος δικαίου, με κυβερνητικές πηγές να αντιτείνουν στους ισχυρισμούς Κουφοντίνα ότι τηρήθηκαν απαρέγκλιτα οι διαδικασίες σε ότι αφορά τη μεταφορά του σε κατάστημα κράτησης, μετά την αλλαγή του νόμου και την απομάκρυνση του από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας. Και σε αυτό τον εκβιασμό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει, όπως λένε αρμόδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα εκδίκησης της πολιτείας, αλλά ίσης αντιμετώπισης όλων των κρατουμένων.

«Σιωπηρή πλειοψηφία»

Και ενώ η κυβέρνηση επιλέγει, ως αυτή τη στιγμή, τη γραμμή της εφαρμογής του γράμματος του νόμου, στελέχη της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι μπορεί τα χειρότερα να είναι μπροστά, σε περίπτωση που η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα υποστεί ανήκεστο βλάβη. Κυβερνητικά στελέχη εκλαμβάνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ως μια υφέρπουσα «απειλή» για επανάληψη του Δεκέμβρη του ’08. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, πάντως, αντιτείνουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, οι καταστάσεις δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες και, παρά τον θόρυβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μια μεγάλη, σιωπηρή πλειοψηφία που είτε δεν παρακολουθεί τη συζήτηση είτε δεν δέχεται παραχωρήσεις εις ό,τι αφορά την τρομοκρατία.

Μάλιστα, χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου επετέθη ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε, επί της ουσίας, την ικανοποίηση του αιτήματος Κουφοντίνα, προκειμένου να μην πεθάνει. «Σε ένα κράτος δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δημήτρης Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφυγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει», υπογραμμίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Μάλιστα, ο κ Μητσοτάκης κατηγορεί ευθέως τον Αλέξη Τσίπρας ότι ζητά τόσο προνομιακή μεταχείριση όσο και παραβίαση της έννομης τάξης, προς χάριν του κ. Κουφοντίνα, την ώρα που στελέχη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στη χθεσινή πορεία προς την Ομόνοια. 

Νέα παρέμβαση Μπακογιάννη

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η νέα παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη (ΣΚΑΪ 100,3), ο οποίος, σε αντίθεση με την ερμηνεία που προσπάθησαν να δώσουν στα λεγόμενά του τις προηγούμενες μέρες υποστηρικτές της μεταφοράς Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό, επέμεινε ότι ο νόμος είναι ίδιος για όλους τους κρατουμένους. «Επειδή παρακολουθώ  διάφορους οι οποίοι ζητάνε από την ελληνική πολιτεία να κάνει κάτι ; Μα γιατί δεν απευθύνουν την έκκληση τους στον ίδιο; Στο κάτω -κάτω η ζωή του είναι στα χέρια του, που θα μου επιτρέψετε να σας πω είναι ένα προνόμιο, ένα δικαίωμα, το οποίο αφαιρέσει από άλλους 11 ανθρώπους δολοφονώντας τους, εν ψυχρών και πισώπλατα», υπογράμμισε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων. Υπενθυμίζεται ότι και η Ντόρα Μπακογιάννη (Θέμα 104,6) είχε ξεκαθαρίσει πριν από μερικές μέρες ότι ο νόμος τηρείται για όλους και εις ότι αφορά την περίπτωση Κουφοντίνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA