Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα sms στο 13033 ήρθαν πριν από έναν χρόνο στη ζωή μας και έκτοτε παρέμειναν ως εργαλείο μετακίνησης για μια σειρά δραστηριοτήτων. Ποτέ, όμως, παρά τις κατά καιρούς συζητήσεις, δεν περιορίστηκε η εμβέλειας μιας επιλογής sms, είτε με τη θέση χιλιομετρικής απόστασης είτε με τον περιορισμό μιας δραστηριότητας εντός του οικείου Δήμου.

Το γεγονός, όμως, ότι πίσω από την αποστολή sms, πλέον, κρύβονται οι μετακινήσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών ώθησε την κυβέρνηση να περιστείλει δραστικά το πεδίο εφαρμογής του sms για ψώνια σε εμπορικό κατάστημα, αλλά και του περίφημου sms 6, το οποίο είχε καταλήξει να χρησιμοποιείται δια…πάσαν νόσον. Με τους πολίτες κουρασμένους από τους συνεχείς περιορισμούς, αλλά και εν γνώσει των «παραθύρων» του συστήματος, συναρτήσει και των σχεδόν αόρατων ελέγχων, ιδίως στις γειτονιές, η κατάχρηση των μηνυμάτων έδινε και έπαιρνε. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να κλείσει τα παραθυράκια και να μειώσει τις εστίες μετάδοσης που, σε ποσοστό άνω του 70%, εντοπίζονται μέσα στα σπίτια, από ενδοοικογενειακές και φιλικές συρροές.

Κάπως έτσι, από σήμερα το πρωί, τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, τόσο για την εφαρμογή χιλιομετρικής απόστασης για τα ψώνια και την πρόσβαση σε τράπεζες, όσο και για την ατομική άθληση. Το sms 2 θα μπορεί να αποστέλλεται και οι πολίτες να πηγαίνουν σε καταστήματα εντός ακτίνας 2 χιλιομέτρων από τη διεύθυνσή τους ή, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχο κατάστημα σε αυτή την απόσταση, θα μπορούν να μετακινούνται εντός των ορίων του δήμου τους. Ως προς το sms 6 για την ατομική άθληση, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός, αλλά η μετακίνηση θα μπορεί να γίνεται με πόδια ή ποδήλατο, ώστε να τεκμηριώνεται η άθληση, ενώ πλέον κλειστές για το κοινό θα είναι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Crash test θα είναι αναμφίβολα η Τσικνοπέμπτη σήμερα, καθώς πολλά τραπέζια ήδη έχουν κανονιστεί. Και, βεβαίως, όπως ομολογούν και κυβερνητικά στελέχη, αν οι έλεγχοι δεν εντατικοποιηθούν και εντός της ημέρας, με τροχιοδεικτικές ενέργειες, τότε δεν θα υπάρξει εύκολα συμμόρφωση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ήταν σαφές και σε κυβερνητικά στελέχη ότι το σύστημα των sms είχε «ξεχειλώσει». Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρει κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, ότι, κατά τη διάρκεια των εξωτερικών ελέγχων, πάνω από τα μισά sms που επιδεικνύονταν ήταν το 6. Σε ορισμένες φορές, μάλιστα, οι πολίτες φορούσαν και τα…καλά τους, κάτι που δυσκολεύτηκαν να εξηγήσουν στους αστυνομικούς.

Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των μέτρων είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση, την ώρα που η διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα ξεκινά να εκτοξεύει τους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων και, προοδευτικά, τις διασωληνώσεις, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να αναγκαστεί να εφαρμόσει για πρώτη φορά το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που είχε εκπονήσει για το «χειρότερο σενάριο» στην Αττική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA