Μενού
  • Α-
  • Α+

Η «καμπάνα» που χτύπησε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου από τον αριθμό-ρεκόρ των κρουσμάτων, αλλά και τον αριθμό-ρεκόρ των διασωληνωμένων ήταν, εν τελεί, ηχηρή. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι ο υψηλός αριθμός που καταγράφεται δεν θα είναι παροδικός, λόγω τριημέρου Καθαράς Δευτέρας, αλλά η πίεση θα συνεχιστεί και τις επόμενες, αρκετές ημέρες, ήτοι και την επόμενη εβδομάδα, όπως έλεγε αρμόδια κυβερνητική πηγή στο reader.gr Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN χθες υπογράμμισε ότι εκτιμά πως το τρίτο κύμα θα επιπεδοποιηθεί σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες-και αυτή η επιπεδοποίηση δεν θα γίνει σε χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων, αλλά τουλάχιστον στην περιοχή των 2.000.

Κι όμως, σε αυτό το περιβάλλον, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει μια χαλάρωση περιορισμών, χωρίς, όμως, να αλλάζει τη βασική στρατηγική. Και μπορεί κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται ότι το lockdown δεν τηρείται καθολικά, αντιτείνουν, όμως, ότι, αν δεν είχαμε τα μέτρα, θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα και πολύ περισσότερους διασωληνωμένους. Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, αναζητούνται βαλβίδες εκτόνωσης, προκειμένου να διαμορφωθούν και νέα κίνητρα για την τήρηση των μέτρων.

«Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην επανέναρξη περισσότερων δραστηριοτήτων, χωρίς όμως να γίνουν συμβιβασμού στην εφαρμογή της κεντρικής στρατηγικής για την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει κάποια μέτρα που θα επιτρέψουν στους πολίτες να κινούνται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και στο περιορισμένο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που δεν επισύρουν σημαντικό ρίσκο για την μετάδοση του ιού», έλεγαν κυβερνητικές πηγές χθες.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Θεωρείται άκρως πιθανό η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα Σαββατοκύριακα, στις βαθιά κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, να ξεκινά από τις 21:00 και όχι από τις 19:00 και το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί άμεσα, από αυτό το Σαββατοκύριακο. Το μέτρο θεωρείται πως δεν έχει ιδιαίτερη επιδημιολογική επίπτωση, ενώ με δεδομένο ότι η μέρα μεγαλώνει οι πολίτες θα έχουν περισσότερες επιλογές για μια έξοδο το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, θα εξεταστεί και η δυνατότητα άρσης του περιορισμού χρήσης οχήματος για τον κωδικό 6 στο 13033, αν και το μέτρο δεν είναι «κλειδωμένο» και υπάρχουν ενστάσεις από ειδικούς για το «παράθυρο» στις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Από εκεί και πέρα, θεωρείται επίσης άκρως πιθανό να απελευθερωθεί η λειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων περιποίησης άκρων και κέντρων αισθητικής από την ερχόμενη Δευτέρα, με ραντεβού και αυστηρούς περιορισμούς. Τα κομμωτήρια, ως γνωστόν, δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την επιδημιολογική εικόνα, ούτε εκτοξεύουν την κινητικότητα, ενώ έτσι θα κόψουν και…βόλτες κομμωτών και αισθητικών σε σπίτια για κατ’ οίκον υπηρεσίες.

Με τα σημερινά δεδομένα, δε, και την πίεση που θα ασκηθεί και τις επόμενες μέρες στο ΕΣΥ, αυτή την Παρασκευή δεν θα γίνει οριστική συζήτηση για το λιανεμπόριο στην Επιτροπή, όσο και αν η πρόθεση παραμένει για επαναλειτουργία του από τις 29 του μήνα, είτε με απλή χρήση του sms στο 13032, χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό, είτε με έναν συνδυασμό click away και click in shop. Η οριστική απόφαση γι’ αυτό αναμένεται στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όταν και, όπως ελπίζει το Μαξίμου, η καμπύλη θα έχει φτάσει οριστικά στο πικ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA