Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος του σημερινού ανασχηματισμού έχει να κάνει, αν μη τι άλλο, με την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα δύο νέων προσώπων, προερχομένων από την Κεντροαριστερά και το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου: των κ. Θάνου Μωραϊτη και Άγγελου Τόλκα. 

Ο κ. Τόλκας, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον Δημήτρη Βίτσα, ήταν μέχρι πρότινος γραμματέας Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ, ενώ παλαιότερα ήταν βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και είχε θητεύσει επ’ ολίγον και ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η περίπτωσή του, όμως, είναι άκρως ενδιαφέρουσα: ο κ. Τόλκας είχε παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ μέχρι και πριν λίγους μήνες, θέλοντας να είναι υποψήφιος με τη στήριξη του κόμματος για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος έλεγε ότι του το είχε προτείνει ο διευθυντής του γραφείου της κ. Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, ο ίδιος τα…μέτρησε και εμφανιζόταν θετικός. Εν τέλει, όμως, η υποψηφιότητά του…σκάλωσε στις μυλόπετρες. Μετά από ανετοιμότητα, δε, και του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη να κατέβει στην περιφέρεια, το ΚΙΝΑΛ κατέληξε στη στήριξη του Χρήστου Παπαστεργίου.

Ο κ. Τόλκας, όμως, εμφανίστηκε άκρως δυσαρεστημένος και λίγο μετά παραιτήθηκε από γραμματέας Αυτοδιοίκησης του κόμματος και αντ’ αυτού είχε αναλάβει η πρώην αντιδήμαρχος Ιλίου, Ανδριάνα Αλεβίζου. 

Από υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΚΙΝΑΛ, συνεπώς, ο κ. Τόλκας βρέθηκε μέσα σε ελάχιστους μήνες υφυπουργός στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Προ μηνός, συμειωτέον, είχε ακουστεί και το ενδεχόμενο να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μια υποψηφιότητα του κ. Τόλκα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ένα ευρύ ψηφοδέλτιο, αλλά, εν τέλει, προτιμήθηκε ο δημοσιογράφος Χρήστος Γιαννούλης. 

Ειδικά με τις δύο τελευταίες τοποθετήσεις είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αυθεντικός εκφραστής του προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου πλέον, τραβώντας σαφή διαχωριστική γραμμή από το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά.