Τον απόλυτο αιφνιδιασμό πέτυχαν Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη συνάντησή τους και το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας και Εκκλησίας. Αν και από την πλευρά της κυβέρνησης η εξέλιξη αυτή παρουσιάζεται ως διαχωρισμός - χωρίς, όμως, ν' ακούγεται αυτή η λέξη από επίσημα χείλη - το πιο σημαντικό είναι ότι η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Ιεράς Συνόδου. Ήδη, μάλιστα, οι πρώτες αντιδράσεις από τους κληρικούς κάθε άλλο παρά ήπιες είναι, δεδομένου πως σημείο τριβής αποτελεί η ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου για τους ίδιους. Μια ιδιότητα, η οποία, βάσει της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερωνύμου, και την ανάληψη της υποχρέωσης της μισθοδοσίας των 10.000 κληρικών από την Εκκλησία, χάνεται οριστικά.

Το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών αποτελεί πάντως μία από τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας. Για ποιο λόγο; Μια ανάγνωση του συγκεκριμένου εδαφίου στο κοινό ανακοινωθέν αρκεί: «Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου». Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι 10.000 κληρικοί δεν θ' αναγνωρίζονται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα συνεχίσουν εμμέσως να μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, αφού το κόστος της μισθοδοσίας, το οποίο υπολογίζεται σε ποσό περίπου 190-200 εκατ. ευρώ ετησίως, θ' αποδίδεται από το Κράτος στην Εκκλησία ως επιδότηση. 

«Γκρίζες ζώνες» υπάρχουν και στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς στο Ταμείο όπου θα συμμετέχουν από κοινού το Δημόσιο και η Εκκλησία θα εντάσσονται τα ακίνητα που επιθυμεί η πλευρά της Εκκλησίας ή όσα είναι αμφισβητούμενα κι όχι το σύνολο των ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι τα λεγόμενα «φιλέτα» της εκκλησιαστικής περιουσίας θα συνεχίσουν ν' ανήκουν αποκλειστικά στην Εκκλησία και να καρπώνεται τα οφέλη από την αξιοποίησή τους.

Υπάρχουν, ωστόσο, και θετικές ρυθμίσεις. Όπως η παραίτηση της Εκκλησίας από κάθε άλλη αξίωση για την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ η συμφωνία κλείνει το μάτι στην Ιεραρχία για νέεε προσλήψεις, αρκεί ν' αναλάβει ασφαλώς το κόστος, αφού τονίζεται στο κείμενο της συμφωνίας πως «πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης».