Την εναλλακτική ενός «βελούδινου διαζυγίου» με αποχωρήσεις υπουργών από την κυβέρνηση, αλλά στηρίζοντάς την, έναντι μίας καθολικής ρήξης πρόσφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο λίγο πριν από την καθοριστική τους συνάντηση την Παρασκευή, μετά την επίσκεψη Μέρκελ.

Από την χθεσινοβραδινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN έγινε σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει στον Πάνο Καμμένο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του κόμματός του προς την κυβέρνηση, έστω και χωρίς υπουργούς, αλλιώς θα δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αυτό σημαίνει πρακτικά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πως ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου εφόσον ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός θα υποβάλλει το σχετικό αίτημα στη Βουλή. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε παραδείγματα κυβερνητικών συνεργασιών που υπάρχουν στην Ευρώπη όπως πχ με τους Podemos αλλά και άλλα παραδείγματα όπως όταν η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην τριτοκομματική χωρίς όμως ο κ. Κουβέλης να είναι υπουργός περιγράφοντας τί ακριβώς έχει στο μυαλό του για το μέλλον της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. 

Εφόσον ο Π. Καμμένος συμφωνήσει με αυτήν την πρόταση τότε η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά, εφόσον όμως διαφωνήσει τότε θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι έχει διασφαλισμένους τους 151 βουλευτές και μάλιστα χρησιμοποιώντας τους υπολογισμούς της απλής αριθμητικής είπε πως ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Παπακώστα και Σαρίδης δίνουν σήμερα τον αριθμό 154. Τί θα γινόταν όμως εάν οι ΑΝΕΛ άρουν την εμπιστοσύνη τους; Και πάλι το Μαξίμου εμφανίζεται βέβαιο ότι έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Κατερίνα Παπακώστα είναι 146. Πιθανολογείται ότι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι: Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης, Κουντουρά και Ζουράρις. Ο αριθμός φθάνει στους 150.  Εναπόκειται στον Γ. Σαρίδη να πει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έχει πει. Όμως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχουν και άλλοι βουλευτές πέραν του Σπ. Δανέλλη του Ποταμιού που θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. 

Υπ' αυτήν την έννοια το Μαξίμου έχει απορρίψει την προοπτική μίας κυβέρνησης ανοχής ή μειοψηφίας. Εφόσον δεν συγκεντρώσει τους 151 σε ψήφο εμπιστοσύνης θα οδηγήσει την χώρα συντεταγμένα σε εκλογές, όχι όμως και άμεσα. Θα πρέπει να περάσουν προηγουμένως κρίσιμα νομοθετήματα από τη Βουλή, όπως πχ η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι 120 δόσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μολονότι είναι συνταγματικό (το να υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας) θα έχει πολιτικό πρόβλημα. Πρωτίστως ήθελε να ασκήσει πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία εξακολουθεί να προκαλεί να καταθέσει πρόταση μομφής. 

Η δεύτερη αιτούμενη πλειοψηφία αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία με βάση τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός θα κυρωθεί άμεσα, δηλαδή εντός ενός δεκαημέρου από την στιγμή που θα γίνει η ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών του αποτελέσματος των συνταγματικών αλλαγών στην πΓΔΜ. Δηλαδή λίγο μετά τις 20 Ιανουαρίου. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε κατηγορηματικά ότι εφόσον χρειαστεί ψήφος εμπιστοσύνης, η ψηφοφορία θα γίνει πριν από την Συμφωνία για το Μακεδονικό, το Ποτάμι δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει την απόφασή του για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σ' αυτήν την περίπτωση για την πλειοψηφία υπολογίζονται οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξάρτητη Κ. Παπαπώστα, οι Στ. Θεοδωράκης, Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, δηλαδή 150 και οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά και Κόκκαλης από τους ΑΝΕΛ. (153). Εάν ψηφίσει και ο Θ. Θεοχαρόπουλος από την ΔΗΜΑΡ ο αριθμός φθάνει τους 154 βουλευτές.