Έντονη είναι η κινητικότητα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και λίγες εβδομάδες πριν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Η ανακοίνωση της προσχώρησης του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ ήταν μάλλον αναμενόμενη, αφού οι επαφές του ανεξάρτητου, έως σήμερα, βουλευτή είτε για επιστροφή στο Ποτάμι είτε για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν καρποφόρησαν. Έτσι, ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος είχε ρίξει γέφυρες με τη ΝΔ το τελευταίο διάστημα και ήταν πιθανή η παρουσία του και στο συνέδριο της ΝΔ, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι από σήμερα αποτελεί το 78ο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και έτσι θα έχει «κάψει» μία από τις εφεδρείες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αρχικά ο κ. Θεοχάρης ήταν υπέρ της συμφωνίας, αλλά μετά την ένταξή του στη ΝΔ η επιλογή του φαντάζει μονόδρομος, εφόσον θα κληθεί να ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί η στάση του Γιάννη Σαρίδη, δεδομένου πως έχει μεν διαμηνύσει ότι δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα τον στηρίξει ή εάν θα δηλώσει «παρών». Στην πρώτη περίπτωση, θα γίνει πιθανότατα ο 154ος βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως φιλοδοξούν στο Μαξίμου, αφού η ψήφος στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Παράλληλα, θα διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων, αφού θα μείνει με τέσσερις βουλευτές.

Το τελευταίο ενδεχόμενο μάλιστα έχει κινητοποιήσει τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος αφενός ψάχνει φόρμουλα συνεννόησης με τον κ. Σαρίδη αφετέρου εξετάζει εναλλακτικά σενάρια. Στην πρώτη περίπτωση, μια μέση λύση θα ήταν το «παρών» του βουλευτή από τη Βόρεια Ελλάδα - εξ ου και δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει στον προϋπολογισμό. Στη δεύτερη περίπτωση, λέγεται ότι ο κ. Λεβέντης έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με τον ανεξάρτητο, Στάθη Παναγούλη, προκειμένου να βρει τον πέμπτο βουλευτή που θα του επιτρέψει να διατηρήσει τα κεκτημένα της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σημειώνεται δε ότι παρών σε πολιτική ομιλία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ήταν πρόσφατα ο επίσης ανεξάρτητος, Νίκος Νικολόπουλος.