Ο Ζόραν Ζάεφ πέτυχε αυτό που θεωρείτο ακατόρθωτο τις προηγούμενες μέρες και βρήκε τους 8 βουλευτές του VMRO που υπερψήφισαν την πρόταση για συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα. Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν οι 72 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αλβανικής αντιπολίτευσης, καθώς και 8 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE  (Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα –Μίλεσκα (πρώην Υπουργός Πολιτισμού), Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα -Σταρόβα, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς). Οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία έχει μπει πλέον στις ράγες στη γειτονική χώρα και μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας που θα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει πλέον να ετοιμάσει τα σχέδια των συνταγματικών τροπολογιών τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές αλλά και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσουν δυο ψηφοφορίες. Η πρώτη, που θα κρίνει το ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών. Η δεύτερη και τελευταία απαιτεί εκ νέου ενισχυμένη πλειοψηφία δυο τρίτων (80 βουλευτών από τους 120). Η όλη διαδικασία αναμένεται να κρατήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου περίπου. 

Το μήνυμα στην Αθήνα είναι πια σαφές: Εάν η διαδικασία στην πΓΔΜ προχωρήσει με τους ρυθμούς που προβλέπεται, τότε η διαδικασία κύρωσης στην ελληνική βουλή θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο του 2019. Εάν ισχύσουν τα όσα έχουν δηλώσει οι δυο εταίροι, το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα κερδίζει έδαφος για τους πρώτους μήνες του 2019.

Οι βουλευτές στην πΓΔΜ καλούνται να εγκρίνουν τέσσερις τροπολογίες: Η πρώτη, θα αφορά το νέο όνομα,  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο, ενώ η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας» από το 1944).

Ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πλέον ότι έχει αποφύγει τον κάβο των πρόωρων εκλογών, ενώ έχει αποδείξει πως διαθέτει τη στήριξη της Δύσης στο εγχείρημα της εισόδου στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το VMRO απειλείται σοβαρά με διάσπαση, καθώς η ηγεσία του βλέπει να πιέζεται από παντού την ώρα που αρκετοί βουλευτές και πρώην κυβερνητικά του στελέχη βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα.