Για πρόσκληση «έκπληξη» του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Αποστολάκη, να επισκεφθεί την Τουρκία, κάνει λόγο το τουρκικό Anadulu.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου, ο Ακάρ συνεχάρη τον Ευάγγελο Αποστολάκη μετά την ανάληψη καθηκόντων στο υπουργείο Άμυνας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Στην επιστολή του, ο Τούρκος υπουργός, φέρεται να ευχήθηκε επίσης καλή γειτνίαση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να έδωσε έμφαση στη σημασία της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

Στο τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που δεν κατονομάζονται, η εν λόγω πρόσκληση που εστάλη πριν από την επέτειο της κρίσης των Ιμίων είναι σημαντική για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί καλό παράδειγμα για τις προσπάθειες στο θέμα της ενίσχυσης της καλής γειτονίας, την οποία, όπως αναφέρεται, πάντοτε επιθυμεί η Τουρκία.

Μέχρι αυτή την ώρα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για την ύπαρξη της επιστολής Ακάρ προς τον κ. Αποστολάκη.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε με «εμπρηστικές» δηλώσεις με αξιώσεις για ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε αεροπορική βάση στην Τουρκία ότι «Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο. Σε θέματα οικονομικά, στρατιωτικά και ασφάλειας, στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν μπορούμε να εγκρίνουμε κάτι που να μην υπάρχει η Τουρκία. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υποχωρούμε από κανένα δικαίωμα μας».