Αρχικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διαβεβαίωσε πως η αναβάθμιση των F-16 δεν αποτελεί σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό στο παραμικρό ενώ παράλληλα «διασφαλίζουμε τη συνέχιση της ΕΑΒ».

Παίρνοντας το λόγο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, επιτέθηκε στον κ. Καμμένο λέγοντας πως «αυτό που έχει συμβεί είναι εξωφρενικό. Τι μας είπατε κε Υπουργέ; Ότι δεν συζητήσαμε την τροπολογία αυτή στην Επιτροπή διότι λείπατε από την Ελλάδα. Κοινώς επειδή ήσασταν στο πάρτι της κόρης του εμίρη του Ντουμπάι η Βουλή δεν έπρεπε να ενημερωθεί ότι θα φέρετε αντισταθμιστικά ωφελήματα».

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τον κ. Καμμένο να καταθέσει έγγραφο το οποίο προβλέπει προθεσμία ολοκλήρωσης των Αντισταθμιστικών τον Μάρτιο του 2019 επισημαίνοντας πως «αν δεν έχετε τέτοιο έγγραφο λέτε ψέματα».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως οι εταιρείες που θα επιλεγούν από την Lockheed Martin ανήκουν σε φίλους του κ. Καμμένου: «Για να μην προσβάλετε  τη νοημοσύνη μας, είπατε ότι την επιλογή θα την κάνει η Lockheed. Ξέρουμε ότι η Lockheed έχει συγκεκριμένες εταιρείες πολύ φίλων σας με τους οποίους συνεργάζεται στην Ελλάδα. Άρα μη μας λέτε η Lockheed θα επιλέξει».

«Πείτε ονόματα» είπε ο κ. Καμμένος με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά «δεν τα ξέρετε». «Πείτε ονόματα» επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να απαντά «δεν ξέρετε τον λεγόμενο Χριστιανό; Αν ερχόσασταν στην Επιτροπή η οποία είναι κλειστή θα τα λέγαμε. Δεν θα θίξουμε εδώ ανθρώπους». «Πείτε τα ονόματα. Αν δεν είστε ψεύτης πείτε τα ονόματα» είπε για ακόμα μία φορά ο κ. Καμμένος με τον κ. Γεωργιάδη να τον καλεί να φέρει «την τροπολογία στην Επιτροπή Εξοπλισμών και τότε θα μπορούμε να πούμε ονόματα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρενέβη στη συζήτηση καταθέτοντας έγγραφο που του προσκόμισαν οι επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών, σύμφωνα με το οποίο το 2017 παρατάθηκε για ακόμα δύο χρόνια η σύμβαση αντισταθμιστικών με τους βουλευτές της ΝΔ να αντιδρούν λέγοντας πως «είναι άλλη σύμβαση αυτή».

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι τα έγγραφα που καταθέτει είναι αυτά που του έδωσε η ΓΔΑΕΕ με βάση την ενημέρωση που επιτελείς της του έχουν παράσχει με αποτέλεσμα οι βουλευτές της ΝΔ να δείξουν τα στελέχη του ΥΠΕΘΑ καλώντας τα να μην λένε ψέματα.