Προβλήματα ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δημιουργούν οι ενέργειες του ακροδεξιού ξενοφοβικού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος μόλις πρόσφατα με επιστολή του ευχαρίστησε την Χρυσή Αυγή για την στήριξή της, στις επικρίσεις που δέχτηκε η ουγγρική κυβέρνηση.

Στην επιστολή αυτή, ο Βίκτορ Όρμπαν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξή σας κατά την ψηφοφορία επί της έκθεσης σχετικά με την κατάσταση στην Ουγγαρία […] Πιστεύω ότι η εν λόγω έκθεση στρέφεται κατά της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού. Εκτιμώ τη στήριξη που έχετε δείξει στην εθνική κυριαρχία και την αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ανεξάρτητα από τις επαίσχυντες επιθέσεις των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης, δεν θα ενδώσουμε σε εκβιασμούς».

Αξίζει βέβαια κάπου εδώ να σημειωθεί, ότι η Χρυσή Αυγή, βρίσκεται απομονωμένη στο ευρωκοινοβούλιο, ακόμα και από την ακροδεξιά ομάδα της Λεπέν, κάτι που σημείωσε στο σχόλιό του και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο σχόλιό του: «Ευχαριστήρια επιστολή Όρμπαν προς τη Χρυσή Αυγή, για τη στήριξη στην ουγγρική κυβέρνηση. Η ΧΑ, αποκλεισμένη ακόμη και από την ακροδεξιά ομάδα της Λεπέν, και ο Όρμπαν, ομογάλακτος των Μητσοτάκη και Βέμπερ, σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Ως πότε θα τον κρατούν ως μέλος του ΕΛΚ;».

Δεν είναι πάντως λίγα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έχουν στραφεί ενάντια στον Βίκτορ Όρμπαν. Η Νέα Δημοκρατία, μέσω του προέδρου της έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τις κυρώσεις ενάντια στην κυβέρνησή του για τη στάση της στο μεταναστευτικό.

Ο υποψήφιος διάδοχος του Γιούνκερ, Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ έχει κάνει σαφές πως δεν μπορεί να ανήκει στην ίδια ευρωομάδα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ενώ και ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει «πρόβλημα» τη συμμετοχή του Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.