Η Αθήνα στρέφει τα βλέμματα της στα Σκόπια για τις επόμενες δυο εβδομάδες, αφού απέχουμε μόλις 14 μέρες από την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ που θα σημάνει και την τυπική ολοκλήρωση των όσων όφειλε η πλευρά της γειτονικής χώρας να πράξει βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει την υπερψήφιση των αλλαγών στα Σκόπια και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα (“δεν έχω αποφασίσει αν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτιο η ψηφοφορία στη βουλή”) αλλά και του Γ. Κατρούγκαλου (“αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γειτονική χώρα, που απ’ό,τι υπολογίζουμε, θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου”) δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τον ακριβή χρόνο. Σε κάθε περίπτωση η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή θα είναι - πιθανότατα - η θρυαλλίδα των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων για το 2019

Η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια θα διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου, ενώ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη βουλή της γειτονικής χώρας και θα περάσει τις συνταγματικές αλλαγές. Η διαφαινόμενη χορήγηση αμνηστίας σε όσους βουλευτές συμμετείχαν στα επεισόδια του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2018 συνηγορεί στο ότι στη γειτονική χώρα, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ζάεφ είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα, ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της σύναψης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ενδεχόμενη κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για πολιτικές εξελίξεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο φάκελος “Σκοπιανό” θα κλείσει εκεί. Αρχικά η ελληνική βουλή θα πρέπει να κυρώσει και το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που όπως διευκρίνησε ο Αλέξης Τσίπρας η ψηφοφορία δεν θα αργήσει παρά μερικές μόνο μέρες μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει την εκστρατεία πειθούς, έχοντας εναποθέσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο στην αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας με την παράλληλη είσοδό της στους διεθνείς οργανισμούς, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ανέφερε πως το 2019 είναι «έτος ενσωμάτωσης» για την ΠΓΔΜ. Η «Μακεδονία», είπε, είναι ένα βήμα πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό το βήμα είναι συγκεκριμένο, απαράβατο και δεν είναι άλλο από την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πάντως στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος για μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ σε δηλώσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα σε τοπικά ΜΜΕ ανέφερε πως οι δικοί του υπολογισμοί δείχνουν πως η κυβέρνησή του μπορεί να συγκεντρώσει αριθμό μεγαλύτερο από αυτό της πρώτης ψηφοφορίας, κοντά στους 85-90 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία που άνοιξε τη διαδικασία τον Οκτώβριο, υπερψήφισαν 80 βουλευτές, όσους ακριβώς δηλαδή απαιτούσε η συνταγματική διάταξη για να εκκινήσει η διαδικασία.