Και ενώ η Επιτροπή Αλιβιζάτου έχει αποφασίσει τη διενέργεια δύο debates με την παρουσία και των 10 υποψηφίων και ένα τρίτο ανάμεσα στου δύο finalist, σε λίγες ώρες λαμβάνει χώρα το πρώτο τηλεοπτικό debate με τους 5 εκ των 10 να ετοιμάζουν να αντιπαρατεθούν επί κεντρικών πολιτικών θεμάτων αλλά και εσωτερικών ζητημάτων.

Ένας μήνας υπολείπεται από τον πρώτο γύρο των ενδοπαραταξιακών εκλογών της Κεντροαριστεράς και μία από τις αγωνίες της οργανωτικής Επιτροπής αλλά και των υποψηφίων είναι ο αριθμός των υπογραφών που θα συγκεντρωθούν.

Ο πήχης μάλλον βρίσκεται σε πολύ συντηρητικά επίπεδα ειδικά αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν και δει το 1.020.145 συμμετεχόντων του 2004 με την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά το… δαχτυλίδι διαδοχής από τον Κώστα Σημίτη και τις 769.000 φίλους και μέλη του 2007 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του με συνυποψήφιους τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Δέκα χρονιά μετά, και με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε, στην πάροδο των χρόνων ο κεντρώος χώρος αλλά και τη συρρίκνωση που υπέστη, η Κεντροαριστερά προσπαθεί να ξαναβρεί τις ισορροπίες της μέσα από εσωκομματικές διεργασίες και να ανανεωθεί προσελκύοντας το ενδιαφέρον παλιών και νέων μελών καθώς και φίλων.

Τα… ιλιγγιώδη νούμερα που καταγράφηκαν το 2004 και το 2007 σίγουρα δεν αποτελούν σημερινό στόχο. Αυτό είναι σαφές. Άλλωστε, και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας Νίκος Αλιβιζάτος δηλώνει ότι, με αφετηρία τις 30.000 υπογραφές, που είναι οι υπογραφές υποστήριξης, αν δεν ξεπεραστούν οι 100.000 θα είναι αποτυχία, αν όμως καταμετρηθούν πάνω από 100.000 θα είναι επιτυχία, πάνω από 200.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία και αν πλησιάσουν τις 300.000 θα είναι θρίαμβος.

Ο μήνας που απομένει, ως τις εκλογές για την ηγεσία του προοδευτικού χώρου, θα δείξει κατά πόσο τα λεχθέντα και πεπραγμένα των υποψηφίων θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης φίλων αλλά και μελών του. Αν θα καταφέρουν να… ξορκίσουν τη συρρίκνωση και θα θέσουν τα θεμέλια για την ουσιαστική αναγέννησή του.