Στις φωνές της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση επιστρατεύει τη σκανδαλολογία για να πετάξει προεκλογική λάσπη στους πολιτικούς της αντιπάλους, εκείνη απαντά πως αντιμάχεται τη διαπλοκή και τη διαφθορά του «παλαιού» πολιτικού συστήματος και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, το οποίο ανήκει στην «ιδιοκτησία» των πολιτών. Σύνθημα που θα παραμείνει επίκαιρο έως τις εκλογές και είναι η αλήθεια ότι πάνω του θα δομηθεί ένας από τους βασικούς άξονες της προεκλογικής της στρατηγικής, στην προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι διαφέρει από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.

Το πρώτο σκέλος του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία και συγκεκριμένα το «Ερρίκος Ντυνάν» είναι το πρώτο δείγμα. Οι φήμες, ωστόσο, ότι οι πέντε πρώην υπουργοί του «παλιού» πολιτικού συστήματος (Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Σαλμάς, Λοβέρδος, Βορίδης) θα οδηγηθούν σε Προανακριτική Επιτροπή και, ενδεχομένως, σε Ειδικό Δικαστήριο διαψεύστηκαν. Όπως και στις περιπτώσεις Τσοχατζόπουλου-Παπαντωνίου, λόγω παραγραφής για πιθανά αδικήματα που τελέστηκαν βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο φάκελος θα αναπεμφθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει εάν οι πρώην υπουργοί θα καθίσουν στο σκαμνί. Με την εκκρεμότητα αυτή να διαρκεί, πιθανότατα, έως τις εκλογές και να συντηρεί την αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σε πολύ υψηλούς τόνους.

Μολονότι από την αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως η τακτική αυτή της κυβέρνησης επιβεβαιώνει την «απειλή» Πολάκη για πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπουν στη φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές, η γραμμή του Μαξίμου είναι αυτή που εκφράστηκε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε εκδήλωση για τους εσωτερικούς ελέγχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ότι, δηλαδή, πρέπει να παταχθούν πάση θυσία η διαφθορά και η διαπλοκή, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να επικαλείται έναν όρο που ακούστηκε για πρώτη φορά στην πρόσφατη ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: τη «μεταδημοκρατία» και τα οικονομικά συμφέροντα που, σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης προς όφελος άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Αντικείμενο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης θα αποτελέσει, εξάλλου, κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση το άρθρο 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εγκαλεί προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ ότι δεν θέλουν την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος και την κατάργηση του επίμαχου νόμου, διότι είναι ταυτισμένοι - όπως λένε - με τα σκάνδαλα, η συγκεκριμένη διάταξη φαντάζει αυτή τη στιγμή ίσως η μόνη που μπορεί να αναθεωρηθεί με ευρεία συναίνεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δεδομένου πως τόσο η ΝΔ - όπως θ' ανακοινώσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης - όσο και το Κίνημα Αλλαγής συμφωνούν με αυτή την προοπτική.