Με την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης την Δευτέρα κι ενδεχομένως μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες κλείνει ο κύκλος του μικρού μεν αλλά γεμάτου εκπλήξεις «ανασχηματισμού» . Γιατί κατά άλλα η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι μόλις τώρα άνοιξε το κεφάλαιο κεντροαριστερή διεύρυνση στην πορεία προς τις κάλπες.

Η ενσωμάτωση στο κυβερνητικό σχήμα των Θάνου Μωραίτη και Άγγελου Τόλκα δύο πρώην υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα της διακυβέρνησης Παπανδρέου αποτελεί ουσιαστικά ένα μήνυμα όχι τόσο προς το ΚΙΝΑΛ όσο προς την κοινωνία πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει στα σοβαρά την επιχείρηση του ανοίγματος προς την κεντροαριστερά με στόχο αυτό να αποτυπωθεί και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ακόμη και στα πιο επιφυλακτικά μέλη του οργάνου ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει την προσπάθεια για συμπόρευση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, κάτι που θα φανεί με πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα τόσο ο ίδιος όσο και γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας να συναντήσει και άλλα πολιτικά στελέχη ή προσωπικότητες του χώρου, ενώ έχει δεχτεί εισηγήσεις να απευθυνθεί προσωπικά ακόμη και με επιστολές σε στελέχη που θα μπορούσαν να συμβολίσουν την διεύρυνση και γενικότερα στην συγκρότηση ενός αντιδεξιού μετώπου. Γιατί κακά τα ψέματα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ο απώτερος στόχος είναι η ισχυροποίηση ενός πόλου απέναντι στην Νέα Δημοκρατία και η προβολή το διλήμματος ή με τις προοδευτικές δυνάμεις ή με την συντήρηση και τις ακραίες φωνές.

Όλα αυτά βεβαίως θα εξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επιστρέψει από το Μόναχο της Γερμανίας όπου σήμερα βραβεύεται μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ για την συνεισφορά τους στην ειρήνευση και την σταθερότητα στην περιοχή της Βαλκανικής με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός εκφωνεί σήμερα ομιλία στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια αναφορικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα αλλά και η ΕΕ και θα μιλήσει διεξοδικά στην σημασία που έχει η προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων έναντι της λογικής της αδράνειας. Στο πλαίσιο αυτό θα αναφερθεί στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την προσφυγική κρίση και στην αντιμετώπισή της με βάση το διεθνές δίκαιο, στην επίλυση του Μακεδονικού και συνολικότερα στον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου θα έχει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, θα δει αμερικανούς γερουσιαστές και στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.  Το βράδυ θα παραλάβει μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας το βραβείο Ewald Von Kleist  για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση των διαφορών των δύο χωρών.