Ο μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, τέθηκε και επισήμως σε «αυταπάγγελτη αποστρατεία» «για σπουδαίο λόγο που αφορά στην πρόταση του Πρωθυπουργού για διορισμό του ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, και στον οποίο απονέμει τον τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ».

Τα καθήκοντα του Αποστολάκη θα ασκεί προσωρινά ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε ότι «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» και ότι «οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν αφήνουν περιθώρια για να μην είμαστε ενωμένοι. Και ειδικά στα θέματα της εθνικής άμυνας ελπίζω ότι όλοι θα δείξουν την ευαισθησία που χρειάζεται».

Πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι «έχει συνηθίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη». Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Άμυνας, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε: «Έχω μάθει να υπηρετώ το καθήκον, είμαι στρατιώτης και άνθρωπος της ευθύνης. Έχω συνηθίσει να την αναλαμβάνω όσο βαριά και αν είναι».