Με πέντε εκατομμύρια νέες δουλειές στο επίκεντρο, αλλά και ένα σαφές μήνυμα αναγνώρισης του ρόλου του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να δώσει το παρών σε εκδήλωση που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο για τα θέματα της νεανικής ανεργίας. 

Παρόντες στην Αθήνα θα είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Τόνιο Λόπεθ-Ιστουρίθ, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (προερχόμενος από το Forza Italia) Αντόνιο Ταγιάνι. Στο forum, ακόμα, θα συμμετάσχουν ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι επικεφαλής των Κ.Ο. στο Ευρωκοινοβούλιο των 27 κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ, κεντρικά στελέχη του ΕΛΚ, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και, φυσικά, στελέχη μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αλλά και νέοι Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το ζήτημα. 

Το θέμα της αγοράς εργασίας, άλλωστε, είναι κομβικής σημασίας για το ΕΛΚ, καθώς επιδιώκει να διαμορφώσει «θετικά επιχειρήματα» στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης, με δεδομένη την άνοδο της Ακροδεξιάς, αλλά και τα σενάρια που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες για μια «Διεθνή της Ακροδεξιάς», με σύμπραξη στην επόμενη Ευρωβουλή αυτών των κομμάτων που αποκτούν σημαντική δύναμη σε όλη την ευρωπαϊκή Επικράτεια. 

Στο EPP Bureau Meeting, όπως λέγεται η εκδήλωση, θα συμμετάσχουν εκ των ηγετών του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισπανός Πάμπλο Κασάδο, μιας και θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν τη Μεσόγειο. Τούτο δεν είναι καθόλου τυχαίο: σε μια περίοδο που θεωρείται δεδομένο ότι το ΕΛΚ θα χάσει έδρες στις επικείμενες ευρωεκλογές, λόγω της μείωσης της εκλογικής του δύναμης σε πολλές χώρες, οι ελπίδες επικεντρώνονται στην Ελλάδα και στην Ισπανία: στην μεν Ελλάδα, η ΝΔ εμφανίζεται όχι απλά σε τροχιά νίκης, αλλά αυτοδυναμίας, ενώ και στην Ισπανία ο κ. Κασάδο προσπαθεί να «συνεφέρει» το τραυματισμένο από τα σκάνδαλα διαφθοράς Λαϊκό Κόμμα και να το επαναφέρει σε τροχιά εξουσίας. Να σημειωθεί ότι και ο κ. Βέμπερ αποδίδει μεγάλη σημασία στην απευθείας επαφή με τους «ανερχόμενους» του ΕΛΚ και, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, θα συμμετάσχει το πρωί της Παρασκευής σε πάνελ με τους κ. Μητσοτάκη και Κασάδο.

Ποια είναι η ταμπακιέρα για την ηγεσία του ΕΛΚ; Δεν έχει να κάνει απλώς με το ενδεχόμενο η ΝΔ να πάρει 2-3 περισσότερες έδρες στις επικείμενες ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η ΝΔ έχει 5 ευρωβουλευτές και, με βάση τις υφιστάμενες μετρήσεις, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την εκλογική της επιρροή, ενισχύοντας την Κ.Ο. του ΕΛΚ. Το μείζον ζήτημα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς είναι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει τις εκλογές, να γίνει πρωθυπουργός και το ΕΛΚ να έχει μια ακόμα θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πέρα από αυτό, όμως, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα παρασκήνια των Βρυξελλών, το ΕΛΚ-προεξάρχοντος του Μάνφρεντ Βέμπερ-ποντάρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για έναν ακόμη λόγο: σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή στρίβει όλο και πιο δεξιά και στο εσωτερικό του ΕΛΚ υφίσταται το «σκληρό» μπλοκ των κ. Σεμπάστιαν Κουρτς και Βίκτορ Όρμπαν, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να είναι ένα βήμα πριν από την εκλογική νίκη με ένα μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό αφήγημα, υπερασπιζόμενος τις βασικές αξίες του ΕΛΚ.. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν από τα πρώτα κορυφαία μέλη του ΕΛΚ που είχε δηλώσει ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα υπερψήφιζαν τον Σεπτέμβριο έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο που καλούσε το Συμβούλιο να επιβάλλει κυρώσεις στην Ουγγαρία για παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών.