Οι προωθούμενες ρυθμίσεις για την απλή αναλογική στους Δήμους και τις Περιφέρειες αποτέλεσαν την αφορμή ώστε να εναντιωθούν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Περιφερειών στη Βουλή με θέμα «από τον Καλλικράτη στον Κλεισθένη».

Ο Κώστας Αγοραστός και ο Γιώργος Πατούλης επιτέθηκαν στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη υποστηρίζοντας ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις του Κλεισθένη γκρεμίζουν τις θετικές διατάξεις του «Καλλικράτη» με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος να κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι προωθεί την απλή αναλογική και τη δεύτερη Κυριακή για να κάνει «μπάχαλο» τους Δήμους και να κάνει «πονηρές» αλλαγές στις επόμενες εκλογές.  

Ο Γ. Πατούλης σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους καταφέρθηκε εναντίον της Κυβέρνησης για τις προωθούμενες διατάξεις φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα ότι εάν ασκηθεί δίωξη για έναν αυτοδιοικητικό τότε αυτομάτως εκπίπτει του αξιώματος. «Εσείς όμως τα λέτε όλα αυτά γιατί έχετε την ασυλία σας, έτσι δεν είναι κύριοι βουλευτές;» είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στα πυρά των αυτοδιοικητικών παραγόντων ο Κ. Πουλάκης υποστήριξε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο εμβαθύνει την δημοκρατική και συλλογική διαδικασία. 

Η ένταση που υπήρχε από την έναρξη της συνεδρίασης κορυφώθηκε με τη λήξη όπου ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Γάκης επέπληξε τον Κ.Αγοραστό γιατί διέκοπτε και ειρωνεύονταν τον γ.γ του υπουργείου Εσωτερικών κι όταν αντέδρασε τότε τον απέβαλε από την αίθουσα.