Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και σε πρώτη προβολή για δημοσιογράφους και συντελεστές παρουσιάστηκε η ταινία – ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κάτι περισσότερο από έναν μήνα πριν την επέτειο.

Η ταινία διατρέχει μέσα σε 100 λεπτά -ένα για κάθε χρόνο ύπαρξης- τον αιώνα της ιστορίας του κόμματος. Δομημένο σε διαδοχικές ενότητες, το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αφήγηση αλλά και δραματοποιημένες σκηνές, μαζί με πλάνα από τους σύγχρονους αγώνες του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος.

Στα 100 αυτά λεπτά «ζωντανεύουν» ηγετικές προσωπικότητες του ΚΚΕ, ενώ το φιλμ είναι «ντυμένο» με στίχους και κείμενο των μεγάλων ποιητών και λογοτεχνών του κομμουνιστικού κινήματος.

Από το ντοκιμαντέρ δεν λείπει μάλιστα η αυτοκριτική του κόμματος σε αποφάσεις που «σφράγισαν» την ιστορία του όπως οι Συμφωνίες Λιβάνου, Καζέρτας και Βάρκιζα, η διάλυση των παράνομων κομματικών οργανώσεων του 1958 και η διάχυση των μελών του ΚΚΕ στην ΕΔΑ, το κοινό πόρισμα ΚΚΕ – ΕΑΡ, η ίδρυση του Συνασπισμού και η στήριξη του τελευταίου στην κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Στην ταινία, που θα παρουσιαστεί επίσημα σε ανοιχτή εκδήλωση και πάλι στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό, στις 29 Οκτωβρίου, παίρνουν μέρος μεταξύ άλλων οι γνωστοί ηθοποιοί, Δημήτρης Αλεξανδρής, Παύλος Ορκόπουλος, Λίλα Καφαντάρη, Χρήστος Κάλοου και στην αφήγηση οι Κώστας Καζάκος και Δημήτρης Καταλειφός.