Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να επιστρέψουν οι δύο έλληνες στρατιώτες στην Ελλάδα και να επιλυθούν «το συντομότερο δυνατόν» τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών έστειλε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος του αρμόδιου επιτρόπου για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρη Αβραμόπουλου. «Μια κίνηση να επιστραφούν οι στρατιώτες» από την Τουρκία είναι προς όφελος για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι το συμβάν έχει λάβει «δυσανάλογες διαστάσεις», εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να απειληθεί η ασφάλεια μιας χώρας από ένα λάθος. Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν επιβαρυνθεί, τόνισε, από το περιστατικό, κατά το οποίο οι δύο στρατιώτες «πέρασαν κατά λάθος» στην τουρκική πλευρά, και μάλιστα σε μια περιοχή, όπου τα σύνορα δεν είναι ξεκάθαρα, είναι φυσικά σύνορα. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθούν «το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα Ελλάδος και Τουρκίας».

Μίλησε, μάλιστα, για μια «καλή συνάντηση» αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Τουρκίας στην Βάρνα στις 26 Μαρτίου, διαλύοντας το θολό τοπίο που επικρατούσε τελευταίως για το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί. «Προσβλέπουμε σε μια καλή συνάντηση στη Βάρνα», είπε, ο επίτροπος για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, όπου θα ξεκαθαριστούν πτυχές των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι «δουλεύουμε όλοι» προς την κατεύθυνση αυτή.

Όσον αφορά στη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «ισχύει» παρά τις εντάσεις, που επικρατούν το τελευταίο διάστημα μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς τη ως σημαντική και μακροπρόθεσμη. Η βελτίωση των ευρω-τουρκικών σχέσεων είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, τόνισε, προτείνοντας, μάλιστα, την επέκταση κατά επιπλέον 3 δις. ευρώ των κονδυλίων, που διατίθενται στην Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστών. Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο τόνισε ότι η προθεσμία για συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι τον Ιούνιο.

Ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής θεωρήσεων (visa policy) της ΕΕ προκειμένου να προσαρμόσει τους κανόνες στην εξέλιξη του προβληματισμού σχετικά με την ασφάλεια, στις προκλήσεις που συνδέονται με τη μετανάστευση και στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι προτεινόμενες αλλαγές όσον αφορά τον κωδικό θεωρήσεων θα απλουστεύσουν τις διατυπώσεις χορήγησης θεώρησης (βίζας) στους νόμιμους ταξιδιώτες για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τον τουρισμό, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις και ενισχύοντας, παράλληλα, την πρόληψη των κινδύνων όσον αφορά την ασφάλεια και την παράτυπη μετανάστευση.