Ο Πάνος Καμμένος επέστρεψε από τις ΗΠΑ και σήμερα το πρωί - εκτός απροόπτου - θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου. Στόχος είναι να πέσουν οριστικά οι τόνοι μετά την αναστάτωση που δημιούργησαν οι δηλώσεις του περί plan B στο Σκοπιανό, καθώς την ίδια πρόθεση έδειξε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια διάθεση δεν έδειξαν, ωστόσο, οι βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, με αποτέλεσμα ο κ. Καμμένος και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ να μονοπωλήσει το διήμερο των συζητήσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Κάποιοι, μάλιστα, επέλεξαν τη μετωπική επίθεση κατά του υπουργού Άμυνας, όπως ο Νίκος Φίλης, ο οποίος τον συνέκρινε ευθέως με τον ακροδεξιό Σαλβίνι στην Ιταλία. Ενώ και η Τασία Χριστοδουλοπούλου αποκάλεσε «τραυματική εμπειρία» τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με υπουργικά στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς ή κοινοβουλευτικά όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης να υπερασπίζονται όχι προσωπικά τον κ. Καμμένο, αλλά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ως... αναγκαίο κακό.

Αυτή θα είναι και η τακτική που θ' ακολουθήσει ο πρωθυπουργός εφεξής. Ο πρώτος «σταθμός» της κυβερνητικής συνεργασίας είναι ο Μάρτιος, όπως έχουν ήδη συμφωνήσει οι δύο εταίροι και συγκεκριμένα ο χρόνος κατά τον οποίο αναμένονται εξελίξεις στην εγχώρια σκηνή αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο δεύτερος «σταθμός» είναι ο Μάιος και οι εκλογές που όλα δείχνουν πως θα είναι πολλαπλές - των εθνικών συμπεριλαμβανομένων, άρα τότε, εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, θα τερματιστεί αναγκαστικά η κυβερνητική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος πάντως, επέλεξε με το γνωστό του τρόπο να στείλει μηνύματα πριν από την επιστροφή του. Χρησιμοποιώντας ξανά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπερέβη τα εσκαμμένα, κάνοντας λόγο για «δημοσιογραφικό αυνανισμό», σχολιάζοντας έτσι τις πληροφορίες που τον ήθελαν να παζαρεύει τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ξύδι και οι ΑΝΕΛ θα μπούμε ισχυρότεροι (στη Βουλή) και ο Αλέξης θα νικήσει», έγραψε επίσης ο υπουργός Άμυνας, με αποτέλεσμα να μην αφήνει πλέον αμφιβολίες και για τη δική του στάση απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβερνητική συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Κατά τα λοιπά, τέσσερα πράγματα ξεχώρισαν από τη διήμερη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο ήταν τα «παράπονα» του Νίκου Παρασκευόπουλου και της Ρένας Δούρου προς τους συντρόφους τους για το νόμο του πρώτου περί αποφυλακίσεων και τη στοχοποίησή της δεύτερης - όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια - για τις τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα. Αντίστοιχα, το δεύτερο ήταν πως Παππάς-Φίλης έδωσαν συνέχεια στην προσωπική τους αντιπαράθεση για την ΕΡΤ, με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ειρωνεύεται τον βουλευτή και να υποστηρίζει πως «ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, γιατί τα ίδια έλεγε (ο κ. Φίλης) και πριν από έξι ή εννέα μήνες».

Το τρίτο ήταν η συζήτηση περί συνεργασιών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά. Αρκετά στελέχη ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικά ως προς το ενδεχόμενο στήριξης αυτοδιοικητικών στελεχών που προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής, με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να δίνει τον τόνο στην ομιλία του και να υποστηρίζει πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο με αφορμή τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και να επεκταθεί σε κεντρικό επίπεδο.

Και το τέταρτο ήταν πως η προαναγγελθείσα σύγκρουση προεδρικών και 53 για την Πολιτική Γραμματεία δεν έγινε ποτέ. Το ψηφοδέλτιο που κατέβηκε ήταν ενιαίο, με 21 υποψηφίους, όσες και οι θέσεις του κομματικού οργάνου και τις ισορροπίες να τηρούνται αναλογικά ως προς τις αντίρροπες εσωκομματικές τάσεις. Τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας είναι (με αλφαβητική σειρά): Σία Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Λάμπρου, Γιάννης Μπαλάφας, Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγκου, Νίκος Σκορίνης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ως προς τα «κουκιά», σημειολογικό ενδιαφέρον είχε η πρωτιά του Αντώνη Κοτσακά (με 62 ψήφους σε σύνολο 133 ψηφισάντων), καθώς δεν είναι τυχαίο πως με επιλογή Τσίπρα κατείχε ως σήμερα - και πιθανότατα θα συνεχίσει - τη θέση του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερος ήταν ο Θοδωρής Δρίτσας (59) και τρίτος ο Νίκος Παππάς (58), ο οποίος επικράτησε κατά κράτος του Νίκου Φίλη (40). Πολύ ψηλά κινήθηκε η Ρένα Δούρου (57), μέτρια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (47), ενώ χαμηλά οι Γιάννης Δραγασάκης (36) και Δημήτρης Τζανακόπουλος (33).