Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει αύριο Πέμπτη το βράδυ

Η διαδικασία θα επαναληφθεί έπειτα από έναν μήνα και στην ψηφοφορία θα κριθεί πόσες και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη Βουλή η οποία για το σκοπό αυτό θα αποκαλείται Αναθεωρητική.

Όσες διατάξεις λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα μπορούν στην επόμενη Βουλή να αναθεωρηθούν με τις ψήφους 151 μελών του Κοινοβουλίου. Αντιστοίχως, όσες διατάξεις συγκεντρώσουν στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα 151 ψήφους και πάνω αλλά λιγότερες από 180 ψήφους, για να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή θα απαιτείται να περάσουν τον πήχη των 180. Εννοείται ότι οι προτάσεις για αναθεώρηση που δεν θα συγκεντρώσουν 151 ψήφους, απορρίπτονται και τα άρθρα που αφορούν δεν μπορούν να αλλάξουν.

Την ανάγκη να ψηφίσουν οι βουλευτές για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θέλει η ΝΔ 

«Μία κορυφαία διαδικασία, που απαιτεί από όλους εθνική υπευθυνότητα» χαρακτήρισε την έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου αποφασίζει τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Και η επόμενη Βουλή καθορίζει το ακριβές περιεχόμενό τους. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που μεσολαβούν εκλογές μεταξύ των δύο σταδίων της αναθεώρησης», συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης και τονίζει πως η ΝΔ «προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο «στόχος είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας. Στην οικονομία, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού».

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει πως κεντρική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια καθώς «κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια. Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Υπό τον έλεγχο, βεβαίως πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους».

«Είναι καιρός τα παιδιά μας να πάψουν να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Να έχουν περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου. Αξιοποιώντας το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος. Αλλά και εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας. Το πέτυχε η Κύπρος. Γιατί να μην το πετύχουμε και εμείς;» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ.