Ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι τελικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές που, κατόπιν κλήρωσης, θα μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Τόσο ο κ. Δανέλλης όσο και ο κ. Μαυρωτάς είναι θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία, οπότε με αυτά τα δεδομένα υπάρχει πλειοψηφία για να περάσει από την Επιτροπή.

Νωρίτερα, ο πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε κλήρωση ανάμεσα στους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δηλαδή τους Σπύρο Δανέλλη, Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Μαυρωτά ώστε να καλυφθούν οι δύο θέσεις ανεξάρτητων βουλευτών, δεδομένου ότι η άλλη θέση είναι του Δημήτρη Καμμένου, που ήταν πριν τις τελευταίες εξελίξεις μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, που δεν κληρώθηκε, είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία.

Αρχικά υπήρχε απόφαση η μία θέση να καλυφθεί από τον Σπύρο Δανέλλη και η άλλη να προκύψει από κλήρωση, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία ζητούσε και οι δύο θέσεις να καλυφθούν με κλήρωση. 

Μετά τις αντιδράσεις ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι αποσύρεται η απόφαση που είχε αναρτηθεί νωρίτερα στην κοινοβουλευτική διαφάνεια και όριζε τον κ. Σπύρο Δανέλλη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.  

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε επίσης ότι ο κ. Αμυράς έχει δώσει επιστολή που επιλέγει τη συμμετοχή σε δύο άλλες επιτροπές, την Επιτροπή Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου.

Η συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ξεκινά σήμερα το απόγευμα και συνεχίζεται και αύριο μέχρι το μεσημέρι. Την Τετάρτη στις 10 το πρωί ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια και θα συνεχιστεί χωρίς περιορισμό, ενώ το ίδιο θα γίνει την Πέμπτη. 

«Θα είναι μια διαδικασία τεσσάρων ημερών και με τρόπο που θα δώσει την ευχέρεια να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών» είπε ο Νίκος Βούτσης.