Οι βουλευτές προμηθεύτηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης πολυσέλιδο ψηφοδέλτιο προκειμένου να αρχίσουν να γεμίζουν τα πολυάριθμα «κουτάκια» με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και άλλων βουλευτών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν στις αναθεωρητικές προτάσεις τους τουλάχιστον 50 υπογραφές.

Δείτε ΕΔΩ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε ΕΔΩ το ψηφοδέλτιο της ΝΔ 

Η ΝΔ θα ψηφίσει τόσο τη δική της, όσο και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΠτΔ, χωρίς να μπαίνει στη σχετική ονοματολογία. 

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ  να τοποθετηθεί υπέρ της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας «απέκρουσε» τους γαλάζιους φόβους περί απόπειρας «δεξιάς παρένθεσης» με εκ νέου εργαλειοποίηση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, λέγοντας πως «παρενθέσεις σχεδίαζαν άλλοι, εμείς δεν παίζουμε τέτοια παιχνίδια».

Ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σεβάστηκε το κύρος και τη σημασία της διαδικασίας» και ατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της για «αποκρουστικό θεσμικά παιχνίδι σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζουν καρέκλες και μάλιστα προκαταβολικά έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο (από το ΚΙΝΑΛ) που θα προτείνουν για το αξίωμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις της ΝΔ και η ΝΔ τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα, κάλεσε, κατ’ ελάχιστον, τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τα άρθρα 16 και 24 που «σηκώνει» η ΝΔ και η αντιπολίτευση να στηρίξει όποιο άρθρο ζητήσει η πλειοψηφία.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην πρότασή του για εκλογή ΠτΔ. Υπογράμμισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν ότι η Βουλή πρέπει να μην διαλύεται, σε περίπτωση που πρέπει να εκλέξει ΠτΔ. «Αυτή είναι η κατεύθυνση και αυτό είναι το μείζον ζήτημα. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής ΠτΔ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε, δε, ότι δεν γίνεται να εκλέγεται ΠτΔ με δύο τρόπους: από τη μια να ζητείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για την εκλογή του και από την άλλη να υπάρχει η δυνατότητα να λάβει απευθείας λαϊκή εντολή. 

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει παιχνίδι για λίγους, ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή. Να γίνει υπόθεση μιας μόνο πολιτικής δύναμης. Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Η συνταγματική αναθεώρηση υπηρετεί τους αλληλένδετους στόχους της προώθησης συγκεκριμένων αναγκών του αστικού συστήματος προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, αλλά και της προώθησης της προεκλογικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με νέα ψεύτικα διλήμματα που προσπαθούν να αποκρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση σε ένα στόχο, τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας» επισήμανε στην ομιλία του στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αναθεώρηση Συντάγματος κάνουμε όταν υπάρχει ένα μίνιμουμ σύγκλισης. Εδώ ο διχασμός αντιλήψεων είναι δεδομένος, και ο καθένας πάει να τη φέρει στον άλλον – τουλάχιστον μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την πρόοδο και ο Μητσοτάκης την συντήρηση. Εγώ νομίζω ότι είναι και οι δύο συντήρηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή.