Ο Πάνος Καμμένος φέρεται να απολογήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις μέσω τηλεφώνου από τον κυβερνητικό του εταίρου και υπουργού Άμυμας για τις δηλώσεις του αναφορικά με τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων αλλά και για τον λόγο που διαφοροποιήθηκε από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στο Σκοπιανό.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απολογήθηκε στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως δεν ήταν στις προθέσεις του να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, ενώ ανέφερε ότι οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο συζητήσεων και ότι δεν παρουσιάστηκε κάτι στους συνομιλητές του με επίσημη μορφή.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το plan B του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό είπε: «έχει τυφώνα στις ΗΠΑ, αλλά δεν τον λένε Πάνο. Τον λένε Μάικλ». 

Κατά πληροφορίες, στην κλειστή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου τονίστηκε από τον πρωθυπουργό ότι ισχύει στο ακέραιο η συμφωνία του με τον κ. Καμμένο πως θα προχωρήσουν μαζί ως το Μάρτιο και δεν θα υπάρξουν νωρίτερα εξελίξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών. Το κλίμα, ωστόσο, που υπάρχει σε κυβέρνηση και κόμμα για τον υπουργό Άμυνας είναι εκρηκτικό. Τούτο αποτυπώνεται σε μπαράζ παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Καμμένου.

Ενδεικτικά:

- Οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Παππάς συνέστησαν στον υπουργό Άμυνας να προσέχει τι λέει. «Οι υπουργοί, όταν μιλάνε, πρέπει να μιλάνε μετρημένα», είπαν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου για θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων τους.

- Ο Νίκος Ξυδάκης τόνιζε (Ραδιόφωνο 24/7) πως ο κ. Καμμένος «διολίσθησε σε θεσμικό άτοπο» και «κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας». Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ» και ότι «δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν», απευθύνοντας παράλληλα έμμεση πρόσκληση προς τους βουλευτές του Ποταμιού να στηρίξουν την κυβέρνηση. 

- Και ο Γιώργος Κυρίτσης, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ξυδάκη, επισήμανε (Real FM) ότι ο κ. Καμμένος με τη στάση του «δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση», καθώς και ότι «είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργειες» του υπουργού Άμυνας, καθώς - κατά τον ίδιο - ο κ. Καμμένος «δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα μπορούσε να το θέσει (σ.σ.: το εναλλακτικό σχέδιό του για το Σκοπιανό) ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος στον αρχηγό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου».

Εκρηκτικό είναι, όμως, και το σκηνικό στους ΑΝΕΛ, ύστερα από την αρχική αμηχανία για τις δηλώσεις Καμμένου, αλλά και το παράθυρο που άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θόδωρος Τοσουνίδης να στηριχθεί τυχόν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αποδοκίμασε την άποψη αυτή, ενώ ο Τέρενς Κουίκ πήρε σαφείς αποστάσεις από τον πρόεδρο του κόμματος: «Δεν υπάρχει plan B. Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του αναπληρωτή υπουργού, του κ. Κατρούγκαλου, έδωσε απάντηση. Εκεί μπορώ να σταματήσω», δήλωσε (ρ/σ Κόκκινο) ο υφυπουργός Εξωτερικών.