Μόλις λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Κολίν επαναλμβάνει ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και κάνει λόγο και «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η haberturk, ο Καλίν, ερωτηθείς για τη διήμερη επίσκεψη Τσίπρα ανέφερε: «Έχουμε πυκνή ατζέντα με την Ελλάδα. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, τα ενεργειακά, ο Turkish Stream, η «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος και τα νησιά είναι επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο Καλίν τόνισε ότι η τουρκική πλευρά εισέπραξε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις δηλώσεις Τσίπρα στο πρακτορείο Anadolu, τις οποίες χαρακτήρισε «δείγμα καλής θέλησης και θετικής προσέγγισης» αλλά επεσήμανε ακόμα ότι «η Τουρκία θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει αποφασιστική στάση για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στο Αιγαίο είτε στη Μεσόγειο, είτε στη Μαύρη Θάλασσα», σημειώνοντας ότι ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί τη δημιουργία τετελεσμένων.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία

Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας αύριο Τρίτη, μία επίσκεψη που έρχεται να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την εκτίμηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ ιδιαίτερο συμβολισμό έχουν οι επισκέψεις του σε Αγία Σοφία και Χάλκη την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει αύριο στις 16:00 το απόγευμα στο τουρκικό προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάι. Αμέσως μετά, στις 16:45 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρόγραμμα της Τρίτης ολοκληρώνεται με τη συνέντευξη Τύπου στις 18:50 και εν συνεχεία με το δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος πρόεδρος προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού στις 19:30.

Την Τετάρτη στις 9:15 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και αμέσως μετά, στις 11:30 τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Στις 18:30 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.