Σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από τις χώρες που θρήνησαν θύματα από τη δράση της «17 Νοέμβρη» προκάλεσε η 48ωρη άδεια που έλαβε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στην υπόθεση, παρενέβη με δήλωσή του και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνοντας την έντονη ανησυχία του. Η εκπρόσωπος Χέδερ Νάουερτ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε τρομερή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Έχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ» σημείωσε η Νάουερτ.

«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την απόφαση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «ορισμένα καταδικασμένα μέλη της «17 Νοέμβρη» που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και προφανώς έχουμε ανησυχία για αυτό».

Η είδηση της 48ώρης άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα από την φυλακή είχε νωρίτερα προκαλέσει την αντίδραση των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Βρετανίας αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που εξέδωσε μάλιστα και επίσημη ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την «μεγάλη του απογοήτευση» για το γεγονός. 

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Mάθαμε με μεγάλη απογοήτευση ότι ο Δημήτρης Κουφοντινάς, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17ης Νοέμβρη, ο οποίος καταδικάστηκε με ισόβια στη φυλακή για τη δολοφονία του κ. Τσετίν Γκιοργκιού, του Ακολούθου Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι, σύμβουλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1991 και για συμμετοχή στη δολοφονία του κ. Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή σήμερα (9 Νοεμβρίου ) για περίοδο δύο ημερών. Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε πως ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέτοιας ρύθμισης. Η επίδειξη ανοχής σε έναν αιμοσταγή τρομοκράτη με τέτοιο τρόπο είναι μια τεράστια έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας». 

Πάιατ: Η άδεια ατιμάζει την μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας 

Κατά της άδειας Κουφοντίνα τάχθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ μέσω ανάρτησης στο προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και η βρετανίδα πρέσβειρα στη χώρα μας. 

«Ενώνω την φωνή μου με αυτές  που ακούγονται από όλο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας  αποδοκιμάζοντας την απόφαση του συμβούλιο φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες βασίζονται στην ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, αλλά η σημερινή άδεια ατιμάζει την μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους», αναφέρει  ο κ. Πάιατ στο tweet του, το οποίο αναδημοσιεύτηκε και από τον επίσημο λογαριασμό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

 

 

Σμιθ: Βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση

Από την άλλη η πρεσβευτής της Βρετανίας στη χώρα μας, κυρία Κέιτ Σμιθ έγραψε στο twitter: