Μία μέρα πριν την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, δύο στελέχη έχουν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή των ΑΝΕΛ και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

«Εγώ δεν έχω κληθεί να συμμετάσχω στη διαδικασία της Τετάρτης, κάτι που ίσως είναι και δικαιολογημένο με την έννοια ότι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα», δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Εγώ δεν είμαι βουλευτής, άρα δεν είμαι και μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν ξέρω και ποια είναι η ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης και τι θα συζητηθεί», συμπλήρωσε η κ. Χρυσοβελώνη.

Σε ερώτηση για το αν έχει συζητήσει με τον Πάνο Καμμένο το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, η κ. Χρυσοβελώνη απάντησε: «Όχι δεν έχω μιλήσει και μάλιστα ακριβώς επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί του, του έστειλα κάποιο email γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσει και τη δική μου άποψη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η οποία είναι ξεκάθαρη. Καταρχήν όταν θα έρθει αυτό το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που εγώ θέλω είναι να μπορέσω να το αναγνώσω. Εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον Πρωθυπουργό», είπε και πρόσθεσε:

«Θέλω να μελετήσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και στη συνέχεια και εγώ θα πάρω τις αποφάσεις μου, όπως και καθένας από εμάς. Αυτό που εγώ έχω να πω και που πραγματικά εύχομαι είναι το έργο αυτής της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της τετραετίας και βεβαίως να δοθεί και άλλη μία τετραετία σε αυτή την κυβέρνηση».

«Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές;» διερωτήθηκε η κ. Χρυσοβελώνη και σχολίασε: «οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε. Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση. Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνης της όποιας επιλογής του... Σαφέστατα υπάρχει η αντίθεση των ΑΝΕΛ για να συμπεριληφθεί το όνομα Μακεδονία στην ονομασία, δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι πολλά άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να υπάρχουν μέσα στη συμφωνία. Για αυτό θεωρώ εγώ προσωπικά, ότι καλό είναι η συμφωνία αυτή να αξιολογηθεί στο σύνολο της και τότε μόνο θα μπορεί κανείς να κρίνει εάν αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον ή όχι της χώρας».

«Τη σύνθεση της κυβέρνησης την καθορίζει ο Πρωθυπουργός, σαφέστατα τύγχανα της πρότασης και της αποδοχής του Προέδρου των ΑΝΕΛ, εάν έλεγα κάτι διαφορετικό θα ήμουν αχάριστη. Αλλά τον τελικό λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός. Δεν τίθεται θέμα από την πλευρά μου άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», δήλωσε η κ. Χρυσοβελώνη.

Παπαχριστόπουλος: Θα ήταν δώρο να με διαγράψει ο Καμμένος 

«Θα ήταν δώρο για εμένα να με διαγράψει ο Πάνος Καμμένος» από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθαρίζοντας πως θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε πως διαφωνεί με το κόμμα του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την υπερψηφίσει. «Δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Επίσης διευκρίνισε ότι ακόμα και αν διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, πρώτα θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του, λέγοντας, «θα είναι δώρο για μένα η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ». Σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, είπε ότι δεν έχει τεθεί επ’ ουδενί τέτοιο ζήτημα.

Κατσίκης: Αν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη, χάνεται η δεδηλωμένη

Στον αντίποδα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ακολουθώντας τη γραμμή του Πάνου Καμμένου τόνισε πως δεν θα βρεθούν οι 151 που απαιτούνται για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

«Όταν θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη, η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη», είπε ο κ. Κατσίκης. 

«Οι 151 δεν θα βρεθούν και ας γίνει αυτό σαφές προς αυτούς που μας ακούνε, γιατί ένας βουλευτής που αποτελεί τη συντριπτική μειοψηφία της ΚΟ των ΑΝΕΛ – και αναφέρομαι στον κ. Παπαχριστόπουλο, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία» είπε.

«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε επίσης.

«Πριν η διάσκεψη των προέδρων αποφασίσει πότε θα εισαχθεί, εμείς φεύγουμε από την κυβερνητική πλειοψηφία» σημείωσε επίσης.

Στο πλευρό του Πάνου Καμμένου η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Στη γραμμή του κ. Καμμένου εμφανίστηκε η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Εγώ θα κλείσω την πόρτα των ΑΝΕΛ. Θα φύγω τελευταία πριν τον Πάνο Καμμένο».
  
Η ίδια ξεκαθάρισε παράλληλα ότι προτίθεται να παραιτηθεί από τα υπουργικά της καθήκοντα, αίροντας παράλληλα τη στήριξή της στην κυβέρνηση υπαινισσόμενη ότι δεν θα στηρίξει πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δε καμία περίπτωση όπως τόνισε δεν θα υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.
 
«Θα φύγω από υπουργός, θα σταματήσω να στηρίζω την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά δεν θα στηρίξω πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ», σημείωσε.