Ο Πάνος Σκουρλέτης, μετά από συνάντηση με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, είχε πάρει την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκάθαρη θέση υπέρ του προέδρου Μαδούρο στη Βενεζουέλα, την ώρα που ο επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης, ανακηρυσσόταν πρόεδρος της χώρας και αναγνωριζόταν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. 

Δεν συμβαίνει το ίδιο και με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός του οποίου, προχώρησε σε μια δήλωσε ίσων αποστάσεων μεταξύ Μαδούρο και αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνει πως «Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα στο λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη Δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ' ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα. Πιστεύουμε πάγια ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος». 

Ο αναπληρωτής υπουργός μοιάζει να συντάσσεται στη δήλωσή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αναγνωρίσει ως πρόεδρο τον Γκουάιδο, χωρίς όμως να το αναφέρει ευθαρσώς «Απ’ την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο, προωθώντας την ιδέα μιας ομάδας κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή, να αναλάβουν αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και πρωτοβουλίες άλλων κρατών, όπως της Ουρουγουάης και του Μεξικού και στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Θεωρούμε βασικό θέμα, πρώτον η ΕΕ να έχει ενιαία θέση. Δεύτερον, να μη συρόμαστε πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων Δυνάμεων. Τρίτον, να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη Δημοκρατία, να μην επιτραπεί η ανάμιξη του στρατού ως παράγοντα που να διαμορφώνει εξελίξεις, όπως φαίνεται να ζητούν πλευρές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

Αυτές τις θέσεις υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην επικοινωνία με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Τις ίδιες θέσεις, επίσης, θα επιδιώξουμε να επικρατήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ακριβώς γιατί θέλουμε την ΕΕ να είναι πρωταγωνίστρια για την ειρήνη και να μην είναι παράγοντας που θα επιδεινώνει και δεν θα επιλύει τα προβλήματα, όπως πολλές φορές έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου.

Δεν θέλουμε η Βενεζουέλα να γίνει άλλη μια Λιβύη της Νότια Αμερικής. Θέλουμε να έχει δημοκρατία, ευημερία και ένα λαό ο οποίος θα είναι ενωμένος και θα μπορέσει, πράγματι, να ασκεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, σε μια Δημοκρατία για το δικό του και μόνο συμφέρον».